Ινδική χειμωνιάτικη σούπα: Με αυτή την ινδική συνταγή φτιάξτε μια ζεστή χειμωνιάτικη σούπα, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε λιπαρά και μπορεί άνετα να καταψυχθεί για άλλη μέρα. Μια υπέροχη μείξη λαχανικών και μπαχαρικών, γεμάτη γεύσεις και αρώματα της Ινδίας. (Το παστινάκι που χρησιμοποιείται σε αυτή τη συνταγή, είναι ένα ριζώδες λαχανικό στενά συνδεδεμένο με το καρότο και το μαϊντανό).
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 συσκευασία (100 γραμμάρια) κριθαράκι
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους κράμβης (μαύρη μουστάρδα)
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
2 πράσινα τσίλι, ξεσποριασμένα και ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
2 γαρύφαλλα
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 παστινάκι, κομμένο σε κύβους
200 γραμμάρια κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
200 γραμμάρια γλυκοπατάτα κομμένη σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
225 γραμμάρια κόκκινες φακές
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ξεπλύνετε το κριθαράκι και μαγειρέψτε ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν μαλακώσει, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Τηγανίζουμε τους σπόρους μουστάρδας, τους σπόρους κύμινου, τα τσίλι, τη δάφνη, το γαρύφαλλο, την κανέλα και τον κουρκουμά μέχρι να μυρίσουν και να αρχίσουν να τρίζουν. Ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και στη συνέχεια μαγειρέψτε για 5-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το παστινάκι, το βούτυρο και τη γλυκοπατάτα και ανακατέψτε καλά, φροντίζοντας τα λαχανικά να έχουν καλυφθεί πλήρως με το λάδι και τα μπαχαρικά. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα, τον αλεσμένο κόλιανδρο και τα καρυκεύματα και ανακατεύουμε ξανά.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τις φακές, το κριθαράκι, τις ντομάτες και 1,7 λίτρο νερό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Όταν οι φακές είναι σχεδόν ψημένες, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, το τζίντζερ και το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!