Ιρλανδική Κουζίνα

Ιρλανδικό ψωμί με σόδα

Ιρλανδικό ψωμί με σόδα

Ιρλανδικό ψωμί με σόδα: Απολαύστε με αυτή την συνταγή της ιρλανδικής κουζίνας ένα υπέροχο παραδοσιακό ιρλανδικό ψωμί με σόδα, βρώμη και βουτυρόγαλα. Ολη η γεύση της Ιρλανδίας σε αυτό το φρέσκο ψωμί, εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

250 γραμμάρια αλεύρι απλό λευκό
250 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
100 γραμμάρια χυλός βρώμης
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
25 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε φέτες
500 ml βουτυρόγαλα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C και πασπαλίζουμε ένα ταψί με αλεύρι. Ρίξτε τα ξηρά συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ και μετά ανακατέψτε τα με το βούτυρο. Ρίξτε το βουτυρόγαλα και ανακατέψτε το γρήγορα με ένα επιτραπέζιο μαχαίρι ή μια σπάτουλα και στη συνέχεια πλάστε τη ζύμη πολύ ελαφρά με τα δάχτυλά σας (να τη χειριστείτε πολύ, πολύ απαλά). Πλάστε τη σε μια επίπεδη, στρογγυλή φραντζόλα με διάμετρο 20 εκατοστών.

Βήμα 2
Βάλτε τη φρατζόλα στο ταψί και χαράξτε ένα βαθύ σταυρό στην κορυφή. (Παραδοσιακά, αυτό κρατάει τις νεράιδες έξω, αλλά βοηθά επίσης να ψηθεί καλά το ψωμί.) Ψήστε για 30-35 λεπτά μέχρι να ακούγεται κούφιο το κάτω μέρος της φραντζόλας όταν το χτυπάτε. Αν δεν είναι έτοιμο μετά από αυτό το διάστημα, αναποδογυρίστε το στο ταψί και ψήστε για λίγα λεπτά ακόμα.

Βήμα 3
Μεταφέρετέ το σε μια σχάρα, σκεπάστε το με μια καθαρή πετσέτα (αυτό διατηρεί την κρούστα ωραία και απαλή) και αφήστε να κρυώσει. Για να σερβίρετε, κόψτε τη φρατζόλα στα τέσσερα και μετά κόψτε κάθε τέταρτο στη μέση για να κάνετε 8 φέτες ή απλά κόψτε σε φέτες. Φάτε το πολύ φρέσκο.

Καλή όρεξη!