Ψωμί σόδας: Μια συνταγή της ιρλανδικής κουζίνας για ένα παραδοσιακό ψωμί που σερβίρεται την ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Μια ποικιλία γρήγορου ψωμιού, που παρασκευάζεται με σόδα ως παράγοντας διόγκωσης αντί για την παραδοσιακή μαγιά, ισοπεδωμένο σε κύκλο και χωρισμένο σε τέσσερα κομμάτια (φάρλες). Δοκιμάστε το ζεστό με βούτυρο. Είναι υπέροχο!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
250 γραμμάρια αλεύρι απλό, συν επιπλέον για πασπάλισμα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας σόδα
225 ml βουτυρόγαλα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη σόδα. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το βουτυρόγαλα και στη συνέχεια ανακατεύουμε γρήγορα να ενωθούν. Απλώστε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για λίγο. Κυλήστε και πατήστε την ζύμη να γίνει ένας κύκλος περίπου 20 εκ. και κόψτε την σε τέσσερα τμήματα (φάρλες).
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κομμάτια της ζύμης και ψήστε τα για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τις φάρλες να κρυώσουν στο τηγάνι για 10 λεπτά. Ανοίξτε το και φάτε ζεστό με βούτυρο.
Καλή όρεξη!