Ιταλική Κουζίνα

Ιταλική parmigiana

Ιταλική parmigiana

Ιταλική parmigiana: Δοκιμάστε ένα παραδοσιακό πιάτο της ιταλικής κουζίνας με στρώσεις μελιτζάνας με μοσχαρίσιο κιμά και ενδιάμεσα μασκαρπόνε, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και μια πλούσια σάλτσα με ντομάτα και μπαχαρικά. Θυμίζει αρκετά τον μουσακά, αλλά με ευκολότερη προετοιμασία. Ενα μοντέρνο πιάτο που θα ικανοποιήσει την όρεξη σας για κάτι κομψό και νόστιμο.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για την επάλειψη
800 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 κλωναράκια θυμάρι
3 κλωναράκια δενδρολίβανου
3 φύλλα δάφνης
2 συσκευασίες ( x 400 g) ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κύβο ζωμό βοδινού
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
5 μελιτζάνες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες 5 χλστ
2 μπάλες (x 125 g) μοτσαρέλα, κομμένες σε μικρά κομμάτια
50 γρ παρμεζάνα, τριμμένη
1 συσκευασία (250 γρ) ιταλικό τυρί κρέμα μασκαρπόνε μπανιέρας

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέστε τον κιμά και τσιγαρίστε τον σε δυνατή φωτιά, σπάζοντας με μια ξύλινη κουτάλα όσο προχωράτε. (Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε σε παρτίδες.) Μόλις ροδίσει καλά, ρίξτε τον σε ένα πιάτο.

ΒΗΜΑ 2

Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά στο τηγάνι και μαγειρέψτε απαλά για 1 λεπτό. Ρίχνετε τις ντομάτες και το κόκκινο κρασί και αφήνετε να σιγοβράσουν, ξύνοντας τυχόν κομματάκια κιμά που έχουν κολλήσει στον πάτο του τηγανιού. Ξαναβάλτε τον κιμά στο τηγάνι, θρυμματίστε και ρίξτε τον κύβο ζωμού και προσθέστε τη ζάχαρη και το καρύκευμα. Σιγοβράζετε για τουλάχιστον 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ραντίζοντας περισσότερο νερό για να το διατηρήσετε αλμυρό, αν χρειάζεται. Εάν έχετε χρόνο να σιγοβράζετε για περισσότερο, συνεχίστε το – όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Ψαρέψτε και βγάλτε έξω τα κοτσάνια βοτάνων και τα φύλλα δάφνης.

ΒΗΜΑ 3

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα ταψί ή ένα τηγάνι. Αλείψτε τις φέτες μελιτζάνας και από τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και στη συνέχεια ψήστε τις σε δόσεις. Η κάθε φέτα πρέπει να είναι μαλακωμένη και ελαφρώς ψημένη, γι’ αυτό μην έχετε τη φωτιά πολύ δυνατή γιατί η μελιτζάνα θα καεί πριν μαλακώσει. Βγάλτε τις σε ένα πιάτο καθώς προχωράτε.

ΒΗΜΑ 4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Κρατήστε στην άκρη λίγο από κάθε τυρί για ρίξετε στο τέλος από πάνω. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώστε μια κουταλιά σάλτσα κιμά πάνω από τη βάση, στη συνέχεια μια στρώση μελιτζάνες και αλατοπιπερώστε καλά. Περιχύνουμε με κουτάλι λίγη ακόμα σάλτσα κιμά και μετά σκορπίζουμε λίγη μοτσαρέλα, παρμεζάνα και σταγόνες μασκαρπόνε. Προσθέστε άλλη μια στρώση μελιτζάνες και λίγο καρύκευμα. Επαναλάβετε, στρώνοντας όλες τις μελιτζάνες και τελειώστε με μια στρώση σάλτσας κρέατος. Πασπαλίστε με το κρατημένο τυρί σας και ψήνετε για 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια η κορυφή και ο κιμάς να βγάζει φουσκάλες. Σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!