Δοκιμάστε αυτή την συνταγή της ιταλικής κουζίνας. Ο ψητός σολομός με πένες και μπρόκολο, με μια διαφορετική και φρέσκια ματιά σε ένα νόστιμο κρεμώδες πιάτο ζυμαρικών, που εμπλουτίζεται από διάφορα τυριά, όπως το τσένταρ και το μασκαρπόνε. (Το μασκαρπόνε είναι ένα ιταλικό κρεμώδες τυρί φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα, που έχει πήξει με την προσθήκη συγκεκριμένων όξινων ουσιών όπως χυμός λεμονιού, ξύδι, κιτρικό οξύ).
Υλικά που θα χρειαστείτε:
250 γραμμάρια ζυμαρικά πένες
300 γραμμάρια μπρόκολο, κομμένο σε μεγάλα μπουκετάκια
25 γραμμάρια βούτυρο
25 γραμμάρια αλεύρι
600 ml γάλα
100 γραμμάρια μασκαρπόνε
8 λιαστές ντομάτες (συντηρημένες σε ελαιόλαδο), στραγγισμένες και κομμένες σε χοντρές φέτες
2 κουταλιές της σούπας μικρή κάπαρη (προαιρετικά), ξεπλυμένη για να φύγει το περιττό αλάτι ή ξύδι
8 φιλέτα γαύρου, κομμένα στη μέση (προαιρετικά)
10 μεγάλα φύλλα φρέσκου βασιλικού, χονδρικά σχισμένα
4 φρέσκα φιλέτα σολομού, χωρίς πέτσα
50 γραμμάρια τυρί τσένταρ, ψιλοτριμμένο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 C και ετοιμάζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος (διαστάσεων 20 επί 30 εκατοστών και βάθους περίπου 5 εκατοστών). Εν τω μεταξύ, βάλτε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει για τα ζυμαρικά πένες. Όταν βράσει, ρίξτε μέσα τα ζυμαρικά με ένα γενναιόδωρο πασπαλισμό αλατιού. Ανακατεύουμε, ξαναβράζουμε και μαγειρεύουμε για 6 λεπτά. Προσθέστε το μπρόκολο, στη συνέχεια ξαναβράστε το νερό και μαγειρέψτε για 4 λεπτά ακόμα, μέχρι το μπρόκολο να αρχίζει ίσα-ίσα μαλακώνει. Στραγγίζουμε καλά.
Βήμα 2
Όσο μαγειρεύονται τα ζυμαρικά, βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξουν για να γίνουν μια λεία σάλτσα. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε, τις λιαστές ντομάτες, την κάπαρη (αν τη χρησιμοποιήσουμε), τον γαύρο (αν τον χρησιμοποιήσουμε) και τον βασιλικό, μετά προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το μπρόκολο και αλατοπιπερώνουμε καλά.
Βήμα 3
Κόψτε τα φιλέτα σολομού στο μισό κατά πλάτος (θα δείτε ότι υπάρχει ένα εμφανές χώρισμα σε κάθε φιλέτο) και στη συνέχεια τοποθετήστε τα κομμάτια σε μια στρώση στη βάση του πυρίμαχου σκεύους. Ρίχνετε με κουτάλι το μείγμα με τα ζυμαρικά και το μπρόκολο από πάνω και στη συνέχεια πασπαλίζετε με το τριμμένο τσένταρ. (Μπορείτε να το κρυώσετε για έως και 4 ώρες, αν θέλετε να συνεχίσετε αργότερα).
Βήμα 4
Ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες γύρω από τις άκρες και να πάρει ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα- μην το αφήσετε να σκουρήνει πολύ γιατί το ψάρι θα παραψηθεί. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!