Κέικ με βατόμουρα και πηχτή κρέμα: Μια αξεπέραστη κλασική απόλαυση που μας χαρίζει αυτή η συνταγή της αγγλικής κουζίνας. Ενα υπέροχο και λαχταριστό κέικ, φτιαγμένο εύκολα από απλά υλικά, ιδανικό για να το απολαύσετε με το πρωινό σας ή για το απογευματινό τσάϊ σας!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κατά προτίμηση βιολογικό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
140 γραμμάρια βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
75 ml βουτυρόγαλα
1 αυγό
Για τη γέμιση:
500 γραμμάρια βατόμουρα
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
275 γραμμάρια πηχτή κρέμα
ζάχαρη άχνη, για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190C. Ρίξτε το αλεύρι σε ένα μπολ με το μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο, τρίψτε τα όλα μαζί με τα δάχτυλά σας για να γίνει ένα αρκετά λεπτό τριμμένο μείγμα και μετά ρίξτε και ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη.
Βήμα 2
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση του μείγματος με το αλεύρι και ρίχνουμε το βουτυρόγαλα και το αυγό. Ανακατέψτε απαλά το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, κολλώδης, ζύμη.
Βήμα 3
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε το μείγμα μια-δυο φορές και το πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα 18 εκατοστών. Βάλτε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Ψήνετε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει και μια οδοντογλυφίδα να να βγαίνει καθαρή όταν τη βάζετε στη μέση. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 4
Για τη γέμιση πολτοποιούμε ελαφρά τα βατόμουρα με τη ζάχαρη. Κόβουμε την ψημένη ζύμη στα δύο και αλείφουμε το κάτω μισό με την πηχτή κρέμα. Ρίχνετε με κουτάλι τα πολτοποιημένα μούρα πάνω από την κρέμα και, στη συνέχεια, προσθέτετε το από πάνω το άλλο μισό κομμάτι της ψημένης ζύμης. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε σε φέτες.
Καλή όρεξη!