Κέικ βατόμουρου: Δοκιμάστε αυτή την συνταγή της αγγλικής κουζίνας για να κάνετε ένα υπέροχο γλυκό. Αυτό το όμορφα διακοσμημένο κέικ με στρώσεις βατόμουρου και αμυγδάλου ολοκληρώνεται υπέροχα με λεπτά ζαχαρωμένα ροδοπέταλα. Νόστιμο, λαχταριστό και εντυπωσιακό, ιδανικό γλυκό για ειδικές περιστάσεις.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
175 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
175 γραμμάρια βούτυρο, μαλακωμένο
4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα
100 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γραμμάρια αμύγδαλα αλεσμένα
μερικές σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου
125 γραμμάρια βατόμουρα
Για τη γέμιση:
227 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
125 γραμμάρια βατόμουρα
Για τη διακόσμηση:
2 ροζ τριαντάφυλλα
50 – 85 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1 ασπράδι αβγού, ελαφρά χτυπημένο να γίνει αφρός
100 ml ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Φτιάξτε τα παγωμένα ροδοπέταλα την προηγούμενη μέρα. Χωρίζουμε τα πέταλα και απλώνουμε τη ζάχαρη σε ένα πιάτο. Κρατώντας ένα πέταλο τη φορά, βάψτε ελαφρά και τις δύο πλευρές με ασπράδι αυγού. Ρίξτε μια κουταλιά ζάχαρη από πάνω και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τσιμπιδάκια, τινάξτε την παραπανίσια ζάχαρη. Στεγνώστε τα σε λαδόκολλα για μια μέρα.
Βήμα 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες 20 εκατοστών και στρώνουμε τις βάσεις τους με λαδόκολλα. Ρίξτε τη ζάχαρη σε ένα μπολ και προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο. Χτυπάμε για ένα λεπτό περίπου μέχρι να αφρατέψουν και μετά ρίχνουμε μέσα και χτυπάμε τους κρόκους των αυγών.
Βήμα 3
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μείγμα του κέικ. Ανακατέψτε όσο πιο ελαφρά μπορείτε χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μεταλλικό κουτάλι, στη συνέχεια ρίξτε και ανακατέψτε τα αμύγδαλα. Σταματήστε να ανακατεύετε μόλις φύγουν τα ίχνη από το αλεύρι.
Βήμα 4
Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να πήξουν. Απλώστε απαλά το ένα τρίτο του ασπραδιού αυγών στο μείγμα του κέικ, χρησιμοποιώντας το σύρμα ή μια σπάτουλα. Επαναλάβετε με ένα άλλο τρίτο και μετά το τελευταίο τρίτο. Προσέξτε να μην ανακατευτεί υπερβολικά και να χαθεί η ελαφρότητα των ασπραδιών αυγών.
Βήμα 5
Προσθέστε ελαφρά τα βατόμουρα. Μοιράζετε στις φόρμες που έχετε ετοιμάσει και ισιώνετε το μείγμα χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι με στρογγυλή λεπίδα. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί για 5 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίστε τις φόρμες, ξεκολλήστε το χαρτί επένδυσης και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.
Βήμα 6
Τοποθετήστε το ένα κέικ σε πιάτο σερβιρίσματος. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος στο κέικ με ένα κουταλάκι του γλυκού. Σκορπίζουμε τα βατόμουρα και από πάνω βάζουμε το άλλο κέικ. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με 1-11⁄2 κουταλιά της σούπας κρύο νερό μέχρι να ομογενοποιηθεί. Περιχύστε το γλάσο πάνω από το κέικ. Σκορπίζουμε τα ροδοπέταλα πάνω και γύρω από το κέικ, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!