Διάφορα

Λευκό ξύδι

Λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι, που μερικές φορές αποκαλείται αποσταγμένο ή αλκοολούχο ξύδι, είναι βασικός πυλώνας στα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο για χιλιάδες χρόνια. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί: έχει ένα μεγάλο αριθμό εφαρμογών για τον καθαρισμό, την κηπουρική και το μαγείρεμα. Έχει ακόμη και ιατρικές εφαρμογές.

Το τυπικό λευκό ξύδι είναι ένα διαυγές διάλυμα που περιέχει γενικά 4-7% οξικό οξύ και 93-96% νερό. Ορισμένοι τύποι λευκού ξυδιού μπορεί να περιέχουν έως και 20% οξικό οξύ, αλλά αυτά είναι αυστηρά για γεωργικούς ή καθαριστικούς σκοπούς και δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ιστορικά, το λευκό ξύδι έχει παραχθεί από τη ζύμωση τροφίμων όπως τα ζαχαρότευτλα, οι πατάτες, η μελάσα ή ο ορός γάλακτος. Συνήθως, η συγκεκριμένη συνταγή εξαρτιόταν από το ποιο τρόφιμο ήταν πιο εύκολα διαθέσιμο σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Σήμερα, το περισσότερο λευκό ξύδι παρασκευάζεται από τη ζύμωση αλκοόλης δημητριακών (αιθανόλη). Αυτό το είδος αλκοόλ δεν περιέχει φυσικά πολλά θρεπτικά συστατικά, επομένως άλλα συστατικά όπως μαγιά ή φωσφορικά άλατα μπορούν να προστεθούν για να ξεκινήσει η διαδικασία βακτηριακής ζύμωσης.

Έχει μια ισχυρότερη και κάπως πιο σκληρή γεύση από άλλα είδη πόσιμου ξιδιού, οπότε μάλλον δεν θα θέλατε να το πιείτε μόνο του. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα πολύ πρακτικό συστατικό για μια συνταγή.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του λευκού ξιδιού στη μαγειρική είναι:

Τουρσιά: Όταν συνδυάζεται με μπαχαρικά και νερό, το λευκό ξύδι αποτελεί μια εξαιρετική βάση για την παρασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας γρήγορων τουρσιών, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών, φρούτων και αυγών.

Σαλάτες: Λίγο λευκό ξύδι μπορεί να αναδείξει τη γεύση ορισμένων τύπων παραδοσιακών και σύνθετων σαλατών. Πάντα να ξεκινάτε με μια μικρή ποσότητα και να κάνετε μια δοκιμή γεύσης προτού προσθέσετε περισσότερο – είναι εύκολο να ρίξετε μεγάλη ποσότητα και να καταστρέψετε το πιάτο!

Μαρινάδες και σάλτσες: Το λευκό ξύδι δίνει μια επιπλέον γεύση στις μαρινάδες και τις σάλτσες. Στις μαρινάδες, το οξύ στο ξύδι λειτουργεί επίσης ως μαλακτικό για κρέατα, θαλασσινά και λαχανικά.

Αρτοσκευάσματα: Το λευκό ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με τη μαγειρική σόδα ως διογκωτικό για τα αρτοσκευάσματα. Το όξινο ξύδι αντιδρά με την αλκαλική μαγειρική σόδα και απελευθερώνει αέριο διοξείδιο του άνθρακα που βοηθά τα αρτοσκευάσματα να φουσκώσουν.

Τυροκομία: Μερικά τυριά μπορούν να παρασκευαστούν από γάλα και λευκό ξύδι. Όταν προστίθεται στο γάλα, το όξινο ξύδι μεταβάλλει τις πρωτεΐνες του γάλακτος, επιτρέποντας στο τυρόπηγμα και τον ορό γάλακτος να διαχωριστούν. Το αποτέλεσμα είναι ένα ήπιο, μαλακό τυρί.

Άλλες χρήσεις του λευκού ξιδιού – Συμβουλες για το σπιτι

Το λευκό ξίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης μαζί με τα ειδη καθαρισμου, ως μαλακτικό, για αφαιρεση λεκεδων από τα ρούχα σας, μαζί με το πλύσιμο ρούχων (συνδυαστικά με διάφορα απορρυπαντικά ρούχων) και πολλά ακόμη! Υπάρχουν πολλές χρήσεις του, αλλά ας δούμε τις πιο βασικές:

Αντιμετώπιση των οσμών: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λευκό ξύδι ως αποσμητικό χώρου για να καλύψετε μια δυσάρεστη οσμή. Αν και η οσμή του αρχική είναι έντονη, σύντομα θα “ξεθυμάνει” και θα διατηρήσει καθαρό τον αέρα στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε το με τον πιο δημοφιλή τρόπο για να καθαρίσετε τις οσμές του φούρνου μικροκυμάτων σας: Βάλτε σε ένα μπολ μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι και μισό φλιτζάνι νερό. Τοποθετήστε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων (σε σημείο βρασμού) για 2-3 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει πριν το πιάσετε για το αφαιρέσετε.

Καταπολέμηση του αλάτων: Το λευκό ξύδι περιλαμβάνει φυσικά οξέα τα οποία μπορούν να διασπάσουν το ασβέστιο και τα άλατα από νερό σε επιφάνειες. του πλυντηρίου ρούχων σας και των σωλήνων. Αυτό το καθιστά μια κατάλληλη εναλλακτική και πιο υγιή λύση σε σχέση με τα περισσότερα χημικά καθαριστικά προϊόντα. Προσθέστε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι στο πλυντήριο ρούχων σας. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και τα κανονικά καθαριστικά σας, καθώς δεν είναι αρκετό για να καθαρίσει 100% τα ρούχα σας, αλλά σίγουρα το λευκό ξίδι αφαιρεί τις κακές μυρωδιές.

Τέλος, πολλοί το χρησιμοποιούν ως διάλυμα για τη στοματική υγιεινή, κάποιοι για να καθαρίζουν τα χαλιά τους, να σκοτώνουν ζιζάνια, να καθαρίσουν νεροχύτη ή τουαλέτα, ακόμη και να αφαιρέσουν κερί!