Διάφορα

Μηλόξυδο

Μηλόξυδο

Το ξίδι μηλίτη μήλου , ή ξύδι μηλίτη ,αλλιώς μηλόξυδο, είναι ένα ξύδι φτιαγμένο από χυμό μήλου που έχει υποστεί ζύμωση  και χρησιμοποιείται σε σάλτσες σαλάτας, μαρινάδες , βινεγκρέτες , συντηρητικά τροφίμων και chutneys .  Παρασκευάζεται με σύνθλιψη των μήλων και στη συνέχεια συμπίεση του χυμού. Βακτήρια και μαγιά προστίθενται στο υγρό για να ξεκινήσει η διαδικασία αλκοολικής ζύμωσης , η οποία μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ. Σε ένα δεύτερο στάδιο ζύμωσης, η αλκοόλη μετατρέπεται σε ξύδι με οξικό οξύ- βακτήρια που σχηματίζουν ( είδη Acetobacter ).  Το οξικό οξύ και το μηλικό οξύ συνδυάζονται για να δώσουν στο ξίδι την ξινή γεύση του. 

Δεν υπάρχει υψηλής ποιότητας κλινικές ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση της σούπας μηλόξυδο βοηθά να διατηρήσουν ή να χάσουν σωματικό βάρος ,  ή είναι αποτελεσματική για τη διαχείριση της γλυκόζης του αίματος και των λιπιδίων επίπεδα. [2]

Διατροφή 

Το ξίδι μηλίτη μήλου είναι 94% νερό, με 1% υδατάνθρακες και χωρίς λίπος ή πρωτεΐνη (πίνακας). Σε ποσότητα αναφοράς 100 γραμμαρίων (ml), παρέχει 22 θερμίδες , με αμελητέα περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά . 

Επεξεργασία 

Τα μήλα φορτώνονται σε έναν ιμάντα επεξεργασίας όπου συνθλίβονται, συμπιέζονται και ο χυμός διαχωρίζεται. Το υλικό αποθηκεύεται σε βυθισμένη δεξαμενή όπου ξεκινά η πρώτη διαδικασία ζύμωσης μέσω της οποίας παρέχεται οξυγόνο. Η αλκοολική ζύμωση ολοκληρώνεται χρησιμοποιώντας το βακτηριακό στέλεχος, το ακετοβακτηρίδιο , με την παραγόμενη αιθανόλη να αποδίδει οξικό οξύ και ξύδι. Η “μητέρα” είναι μια απροσδιόριστη μικροβιακή καλλιέργεια που αφήνεται στο ξύδι πριν από την απόσταξη και την παστερίωση . 

Λαϊκή ιατρική 

Παρά το ιστορικό χρήσης του στην παραδοσιακή ιατρική ,  δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ισχυρισμούς υγείας – όπως για την απώλεια βάρους ή για δερματικές λοιμώξεις  – στον άνθρωπο και η χρήση του δεν συνιστάται για καμία ένδειξη σε ιατρικές οδηγίες μεγάλων οργανισμών δημόσιας υγείας ή ρυθμιστικών οργανισμών . 

Πηγή: Wikipedia