Αγγλική Κουζίνα

Μοσχαράκι ψητό με σάλτσα καραμελωμένου κρεμμυδιού

Μοσχάκι ψητό με σάλτσα καραμελωμένου κρεμμυδιού

Δοκιμάστε αυτή την συνταγή της αγγλικής κουζίνας για ένα ιδιαίτερα νόστιμο μοσχαρίσιο ψητό με σάλτσα καραμελωμένου κρεμμυδιού. Το μοσχαράκι γίνεται υπέροχο με το εκχύλισμα μαγιάς ( που είναι στην πραγματικότητα μαγιά σε ρευστή μορφή) και την σάλτσα καραμελωμένου κρεμμυδιού. Ο σπόρος του σέλινου είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σάλτσες, και ντρέσινγκ. Είναι ένας μικρός σπόρος, περίπου στο μέγεθος ενός παπαρουνόσπορου, με σκούρο καφέ χρώμα. Όταν αλέθεται είναι μια λεπτή, σκούρα πρασινωπό-καφέ σκόνη. Σε αυτή την συνταγή ταιριάζει απόλυτα και δίνει την επιπλέον νόστιμη πινελιά στο πιάτο.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ξερό θυμάρι
1 κουταλάκι σπόρους σέλινου (celery seeds)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
περίπου 2 κιλά άπαχο μοσχαρίσιο κρέας (μπούτι)
Για τη σάλτσα:
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κύβοι ζωμού βοδινού
3 κουταλιές της σούπας τσάτνεϊ ή καραμελωμένο κρεμμύδι
2-3 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα μαγιάς

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Σπάμε τους κόκκους πιπεριού, τη σκόνη μουστάρδας, το θυμάρι και τους σπόρους σέλινου μαζί με λίγο αλάτι, χρησιμοποιώντας γουδοχέρι και γουδί. Ρίξτε μέσα το λάδι και στη συνέχεια τρίψτε το σε όλο το μοσχαρίσιο κρέας. (Αν έχετε χρόνο, σκεπάστε και κρυώστε το όλη τη νύχτα για να μαριναριστεί. Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το ψήσιμο).

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190 C και βάζουμε το μαριναρισμένο κρέας σε ένα ταψί. Ψήνετε για 12 λεπτά ανά 450 γραμμάρια (περίπου 55 λεπτά για τα 2 κιλά)

Βήμα 3
Βγάζουμε από το φούρνο, αδειάζουμε σε πιατέλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για 30 ακόμη λεπτά.

Βήμα 4
Για τη σάλτσα, ρίξτε τυχόν χυμούς από το ταψί σε μια κανάτα. Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας από το λίπος που έχει μείνει στο ταψί – αν δεν υπάρχει λίπος, χρησιμοποιήστε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Βάλτε το ταψί στη φωτιά και προσθέστε το αλεύρι, τους κύβους ζωμού, το τσάτνεϋ κρεμμυδιού ή τη μαρμελάδα και το εκχύλισμα μαγιάς. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας καλά για να ξύσετε τυχόν μοσχαρίσια κομμάτια που έχουν κολλήσει στη φόρμα και στη συνέχεια ανακατέψτε σταδιακά με 750 ml ζεστό νερό. Αφήστε να βράσει για να πήξει σε μια ωραία σύσταση και μετά κρατήστε την απαλά ζεστή μέχρι να είναι έτοιμη να σερβίρετε με το μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε φέτες.

Καλή όρεξη!