Βραζιλιάνικη Κουζίνα

Μοσχαρίσιο κρέας με τσάτνεϊ φρούτων στη χύτρα αργού ψησίματος

Μοσχαρίσιο κρέας με τσάτνεϊ φρούτων στη χύτρα αργού ψησίματος

Μια συνταγή της βραζιλιάνικης κουζίνας για μοσχαρίσιο κρέας με τσάτνεϊ φρούτων στη χύτρα αργού ψησίματος. Αυτό το παλιομοδίτικο σπιτικό πιάτο με μοσχαρίσιο κρέας έχει μια γλυκιά και αλμυρή γεύση χάρη στην προσθήκη του τσάτνεϊ φρούτων. Εναλλακτικά, μπορείτε να το μαγειρέψετε σε κανονικό φούρνο (βλέπε παρακάτω συμβουλές). Γίνεται επίσης υπέροχο!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Αλάτι και πιπέρι
1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε κύβους 5 εκατοστών
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
½ φλιτζάνι (125 ml) ξηρό κόκκινο κρασί
¾ φλιτζάνι (185 ml) ζωμός βοδινού
1 ματσάκι baby καρότα, πλυμένα και κομμένα
2 κοτσάνια σέλινο, κομμένα διαγώνια σε κομμάτια 2 εκατοστών
1 βάζο 250 γραμμάρια τσάτνεϊ φρούτων
⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Κρεμώδης πουρές πατάτας και φασολάκια στον ατμό, για σερβίρισμα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ανακατεύουμε το αλάτι και το πιπέρι με το αλεύρι και αλείφουμε καλά τους κύβους του μοσχαριού
Βήμα 2
Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και τσιγαρίστε το κρέας από όλες τις πλευρές, σε δόσεις. Μεταφέρουμε στη χύτρα αργού μαγειρέματος.
Βήμα 3
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και το κόκκινο κρασί. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Βήμα 4
Μεταφέρετε το μείγμα του κρεμμυδιού στη χύτρα αργού ψησίματος. Προσθέστε το ζωμό βοδινού, τα καρότα, το σέλινο και το τσάτνεϊ φρούτων.
Βήμα 5
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε ΥΨΗΛΟ για 4-6 ώρες ή ΧΑΜΗΛΟ για 7-8 ώρες. Από πάνω βάζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και φασόλια

Συμβουλές:
Για να μαγειρέψετε αυτή τη συνταγή σε κανονικό φούρνο, προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C/140°C (με τον ανεμιστήρα). Ακολουθήστε τη συνταγή μέχρι το τέλος του βήματος 3, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη εστία και πυρίμαχη κατσαρόλα. Προσθέστε το μοσχαρίσιο κρέας ξανά στην κατσαρόλα, καλύψτε και μαγειρέψτε για 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και φασόλια.
Τα baby καρότα μπορούν να αντικατασταθούν με κανονικά καρότα κομμένα σε χοντρά μπαστούνια.
Αυτό το στιφάδο είναι εξαιρετικό για να καταψυχθεί. Τοποθετήστε τις μερίδες σε σφραγισμένα δοχεία. Βάλτε ετικέτα και καταψύξτε για έως και 2 μήνες. Ξεπαγώνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα και μετά ζεσταίνουμε σε χαμηλό φούρνο, στη σόμπα ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Καλή όρεξη!