Η συνταγή για πένες στο φούρνο με ρικότα και μοτσαρέλα είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο που συνδυάζει τη γεμάτη γεύση της κρεμώδους ρικότας με την λαχταριστή μοτσαρέλα. Αυτή η συνταγή είναι απλή και εύκολη στην προετοιμασία και αποτελεί μια γευστική επιλογή για οικογενειακά γεύματα ή εκδηλώσεις.
Υλικά συνταγής
500 γραμμάρια πένες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
800 γραμμάρια ντοματοπελτέ
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο βασιλικό
Αλάτι και πιπέρι, για γεύση
250 γραμμάρια ρικότα, θρυμματισμένη
200 γραμμάρια φρέσκα φύλλα βασιλικού
200 γραμμάρια φρέσκη μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράστε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, αλλά ψήστε τες 2 λεπτά λιγότερο από τον καθορισμένο χρόνο, καθώς θα συνεχίσει να μαγειρεύεται στο φούρνο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, θερμάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετέ τα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το ντοματοπελτέ, το ξηρό βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι στο τηγάνι. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει και μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή. Σιγοβράστε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας περιοδικά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις πένες με τη ρικότα.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί, βάλτε τη μισή ποσότητα από τις πένες με τη ρικότα. Απλώστε το μίγμα με τη ντοματοσάλτσα από πάνω. Προσθέστε το υπόλοιπο πάνω από τη σάλτσα και ομαλοποιήστε την επιφάνεια.
Κόψτε τα φρέσκα φύλλα βασιλικού και απλώστε τα από πάνω. Κατανείμετε τις φέτες μοτσαρέλας στην κορυφή. Ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι η μοτσαρέλα να λιώσει και οι πένες να να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψετε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια. Σερβίρετε σε μια πιατέλα και απολαύστε!
Καλή όρεξη!