Πικάντικες ινδικές φακές daal: Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα πικάντικο και γευστικό πιάτο της ινδικής κουζίνας με φακές! Σερβίρετέ το μόνο του ή με ρύζι μπασμάτι. Τα dal είναι αποξηραμένα, όσπρια που δεν απαιτούν μούλιασμα πριν το μαγείρεμα και είναι πολύ συνηθισμένα στην Ινδία. H ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο είναι είδος φασολιού, που έχει πράσινο χρώμα και είναι μικρό σε μέγεθος, περίπου σαν τη φακή. Είναι εύκολο στο μαγείρεμα γιατί δεν χρειάζεται να αφήσουμε να μουλιάσει σε νερό πρώτα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή τόσο γλυκών όσο και αλμυρών πιάτων.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
½ φλιτζάνι ξηρές κίτρινες φακές
¼ φλιτζάνι ξηρές κόκκινες φακές
¼ φλιτζάνι φασόλια mung (ροβίτσα)
5 φλιτζάνια νερό
1 ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά
4 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό βούτυρο γκι
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 πιπεριές πράσινες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ξεπλύνετε τις κίτρινες φακές, τις κόκκινες φακές και τα φασόλια mung και βάλτε τα σε μια μέτρια κατσαρόλα με τα 5 φλιτζάνια νερό, το αλάτι, τον κουρκουμά και 1 κουταλάκι του γλυκού γκι. Αφήστε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μπορούν να πολτοποιηθούν εύκολα οι φακές, περίπου για 30 λεπτά.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο γκι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τους σπόρους κύμινου και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε το κρεμμύδι, τις πιπεριές τσίλι και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, για 5 έως 7 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το πιπέρι καγιέν. Ρίξτε το μείγμα στις φακές.
Βήμα 3
Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Σημειώσεις Μάγειρα:
Οποιοσδήποτε τύπος πικάντικου πιπεριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του τσίλι. Για ένα πιο ήπιο πιάτο, μειώστε τις ποσότητες ή παραλείψτε τελείως τις πιπεριές τσίλι και το καγιέν.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τύπους φακών ή μπαχαρικών ανάλογα με αυτά που έχετε στη διάθεσή σας. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι αντί για βούτυρο γκι.
Καλή όρεξη!