Υγεία & Ομορφιά

Ρεβίθια: πως σε προστατεύουν

Ρεβίθια: πως σε προστατεύουν

Τα ρεβίθια μπορούν να καταναλωθούν ως κυρίως πιάτο ή να προστεθούν σε σαλάτες. Τα ρεβίθια ξεχωρίζουν από τα άλλα όσπρια λόγω της ποιότητας των πρωτεϊνών τους και για αυτό τα ρεβίθια θεωρούνται τροφή πλήρες σε πρωτεΐνες.

Ένα φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια περιέχει 282 μικρογραμμάρια φολικού οξέως. Μια σπουδαία βιταμίνη, ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες, καθώς προστατεύει τα αγέννητα μωρά από διάφορες παθήσεις. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως 400 μικρογραμμάρια φολικό οξύ.

Έρευνες έχουν δείξει πως ένα φλιτζάνι ρεβίθια ή φασόλια έχουν το ίδιο ποσοστό μαγνησίου με ένα φλιτζάνι γάλα. Και πως ένα φλιτζάνι γάλα έχει το ίδιο ποσοστό ασβεστίου με πέντε φλιτζάνια φασόλια ή ρεβίθια. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό συστατικό για σχεδόν όλες τις λειτουργίες και ιστούς του σώματος, από την καρδιά έως τα οστά και λειτουργεί ευεργετικά σε πολλές παθήσεις.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο του ρεβιθιού είναι η ισορροπία που έχει ανάμεσα στο ασβέστιο και το μαγνήσιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ορθή χρήση των δύο μετάλλων από τον οργανισμό μας.

Τα ρεβίθια είναι επίσης αντικαταθλιπτικά! Είναι πλούσια σε φολικό οξύ, στοιχείο απαραίτητο για την ψυχική αλλά και την σωματική μας υγεία. Οι σωστές ποσότητες φολικού οξέως, επιτρέπουν στο σώμα να εκτελεί πολλές από τις βασικές λειτουργίες του, όπως την σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA, την δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας. Βοηθάει επίσης σύμφωνα με έρευνες σε ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη.

Τέλος τα ρεβίθια είναι πλούσια σε άμυλο, που είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων. Η περιεκτικότητα τους κυμαίνεται από 52,4% – 70%. Οι υδατάνθρακες δίνουν ενέργεια στον οργανισμό για τις σωματικές δραστηριότητες του και βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος στα φυσιολογικά του επίπεδα.