Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την συνταγή της γαλλικής κουζίνας και να δώσετε έναν νόστιμο χαρακτήρα στα ψητά σας, προσθέτοντας αυτήν την κλασική σάλτσα. Αυτή η σάλτσα με κρεμμύδια και κόκκινο κρασί είναι η τέλεια συνοδεία για ψητές μπριζόλες ή μπιφτέκια, με πινελιές από ελαιόλαδο και σκόρδο. Είναι απλή στην ετοιμασία της και προσθέτει πλούσια γεύση και υφή στο πιάτο σας. Αν αναζητάτε μια σάλτσα που θα αναδείξει την ποιότητα της κρέατος σας, αυτή η σάλτσα είναι η ιδανική επιλογή.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
250 γρ κρεμμύδια εσαλότ, κομμένα σε φέτες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά λιωμένη
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
5 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
400 ml κόκκινο κρασί
400 ml ζωμός βοδινού ή καφέ ζωμός κοτόπουλου, κατά προτίμηση σπιτικό
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Σοτάρετε 250 γραμμάρια κρεμμύδια εσαλότ σε φέτες σε μια μέτρια κατσαρόλα με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας συχνά.
ΒΗΜΑ 2
Τρίψτε μέσα μαύρο πιπέρι και προσθέστε 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρώς λιωμένη και ένα κλωναράκι δεντρολίβανο.
ΒΗΜΑ 3
Συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν τα κρεμμύδια.
ΒΗΜΑ 4
Ρίξτε 5 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί και να γίνει σαν σιρόπι, μετά ρίξτε 400 ml κόκκινο κρασί και μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα.
ΒΗΜΑ 5
Ρίχνουμε 400 ml βοδινό ή καφέ ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε να βράσουν.
ΒΗΜΑ 6
Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί ξανά κατά τα δύο τρίτα, περίπου στα 250 ml. Αφαιρούμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο.
ΒΗΜΑ 7
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τέλος ρίχνουμε το βούτυρο. Προσθέστε αν έχετε τυχόν χυμούς από μπριζόλες ή μπιφτέκια λίγο πριν τη σερβίρετε.
Καλή όρεξη!