Γαλλική Κουζίνα

Σούπα φρέσκου αρακά με δυόσμο (ή με lovage)

Σούπα φρέσκου αρακά με δυόσμο (ή με lovage)

Μια καταπληκτική σούπα της γαλλικής κουζίνας με αρακά και lovage. Το lovage είναι ένα φυτό που έχει μια λεπτή γεύση σαν σέλινο, αλλά αν δεν το βρείτε, αντικαταστήστε το με δυόσμο. Αυτή η σούπα είναι υπέροχη είτε ζεστή, είτε παγωμένη μια καλοκαιρινή μέρα. Μετά από μια σύντομη βράση, τα υλικά ανακατεύονται στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια κρεμώδης σούπα. Σερβίρετέ την με φρέσκο ψωμί και λίγο ελαιόλαδο.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

περίπου 2,5 κιλά φρέσκα μπιζέλια, στους λοβούς τους (ή 900 γρ. καθαρισμένα ή κατεψυγμένα), συν 8 ολόκληρα με τους λοβούς για διακόσμηση
100 γρ βούτυρο, ανάλατο
175 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 ½ λίτρο ζωμός λαχανικών
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1 μικρό ματσάκι δυόσμο ή lovage
ελιόψωμο, σε χοντρές φέτες, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Ξεφλουδίστε τον αρακά από τους λοβούς, αφήνοντας ολόκληρα 8 από τα πιο εμφανίσιμα. Λιώστε το μισό βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και στη συνέχεια βράστε απαλά τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, με καπάκι για 5 λεπτά, χωρίς να προλάβουν να πάρουν χρώμα. Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών, αφήστε να πάρουν μια βράση, στη συνέχεια προσθέστε τον αρακά και ολόκληρους τους λοβούς και σιγοβράστε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

ΒΗΜΑ 2

Ψαρέψτε και βγάλτε έξω τους ολόκληρους λοβούς και κρυώστε κάτω από κρύο νερό. Ρίξτε μέσα την κρέμα γάλακτος, μετά το δυόσμο και χτυπήστε με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια κρεμώδης σούπα. Αλατοπιπερώνουμε κατά τις προτιμήσεις μας. Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο, αν θέλουμε να τη σερβίρουμε κρύα.

ΒΗΜΑ 3

Εάν τρώτε τη σούπα ζεστή, αφήστε τη να ζεσταθεί ελαφρά, αλλά μην βράσει. Για να σερβίρετε, βάλτε τη σε μπολ, διακοσμήστε το καθένα με ένα ολόκληρο, κομμένο λοβό μπιζελιού και σερβίρετε με ελαφρά ψημένο ελιόψωμο στο πλάι.

Καλή όρεξη!