Δείτε αυτή την απίστευτη συνταγή της αμερικάνικης κουζίνας για καταπληκτικό τραγανό χοιρινό ρολό με εύκολη γέμιση με βότανα. Χρησιμοποιείστε ψητό χοιρινό φιλέτο με σπιτική γέμιση μυρωδικών, χαράξτε βαθιά την πέτσα και θα έχετε φτιάξει ένα νόστιμο, λαχταριστό και τραγανό χοιρινό ρολό!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
150 γραμμάρια μαλακό κρεμώδες βούτυρο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
¼ φλιτζάνι φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
200 γραμμάρια ψωμί με προζύμι χωρίς κόρα, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/3 φλιτζάνι φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 ½ φλιτζάνια (625 ml) ζωμός κοτόπουλου
Αλάτι και πιπέρι
2 κιλά χοιρινό φιλέτο σε ρολό (βλέπε σημειώσεις)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας νιφάδες θαλασσινού αλατιού
8 μήλα με κόκκινη φλούδα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι και σπόρους
¼ φλιτζάνι (35 γραμμάρια) απλό αλεύρι
½ φλιτζάνι (125 ml) ξηρό λευκό κρασί (προαιρετικά, δείτε τις σημειώσεις)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε 70 γραμμάρια από το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάλτε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο, το μισό θυμάρι και τα κομμάτια του ψωμιού. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά ή μέχρι να μυρίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέστε τον μαϊντανό και 1⁄2 φλιτζάνι ζωμό. Ανακατεύουμε να ενωθούν. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι βάσει των προτιμήσεών σας.
Βήμα 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C / 230°C με αέρα. Απλώστε το χοιρινό με την πλευρά του δέρματος προς τα επάνω, σε μια σχάρα σε ένα μεγάλο βαθύ πιάτο ή ταψί, ανθεκτικό στη θερμότητα και, στη συνέχεια, ρίξτε βραστό νερό από ένα γεμάτο βραστήρα πάνω από το χοιρινό. Στραγγίστε και χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει εντελώς η πέτσα.
Βήμα 3
Αναποδογυρίστε το χοιρινό και τοποθετήστε, με το δέρμα προς τα κάτω, σε ένα καθαρό στεγνό σανίδι κοπής. Κόψτε το πιο παχύ μέρος του χοιρινού κρέατος οριζόντια, χωρίς να το κόψετε μέχρι το τέλος. Ανοίξτε για να σχηματίσετε ένα μεγάλο κομμάτι. Πιέστε τη γέμιση με βότανα και σκόρδο κατά μήκος του κέντρου του χοιρινού κρέατος. Τυλίξτε το χοιρινό σε ρολό για να κλείσετε τη γέμιση, στερεώνοντας με σπάγκο κουζίνας σε διαστήματα 2 εκατοστών
Βήμα 4
Στεγνώστε το δέρμα επιπλέον με χαρτοπετσέτα, μετά αλείψτε με το λάδι και τρίψτε με 1 κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι. Τοποθετήστε το χοιρινό σε μια σχάρα πάνω σε μεγάλο ρηχό ταψί. Ψήνετε για 30 λεπτά.
Βήμα 5
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C / 160°C. Ψήστε χοιρινό για άλλα 45 λεπτά.
Βήμα 6
Λιώστε 50 γραμμάρια βούτυρο και βουρτσίστε τα μήλα. Τοποθετήστε τα μήλα γύρω από το χοιρινό. Ψήνετε για άλλα 25 λεπτά ή μέχρι να τρέξουν οι χυμοί του χοιρινού και τα μήλα να μαλακώσουν. Αφαιρέστε το χοιρινό και τα μήλα από το δίσκο. Σκεπάστε χαλαρά με αλουμινόχαρτο, για 10 λεπτά.
Βήμα 7
Εν τω μεταξύ, για να φτιάξετε ένα σάλτσα χρησιμοποιώντας τους χυμούς τηγανιού, πετάξτε το περιττό λάδι από το τηγάνι. Ζεστάνετε το υπόλοιπο βούτυρο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι μέχρι να λιώσουν και να μυρίσουν. Προσθέστε το αλεύρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό ή μέχρι το μείγμα να κάνει φυσαλίδες και να πήξει. Ρίξτε σταδιακά το κρασί, τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια ζωμό και τα υπόλοιπα υγρά που έμειναν. Αφήνουμε να πάρουν βράση. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σουρώστε σε κανάτα σερβιρίσματος.
Βήμα 8
Σερβίρετε το χοιρινό σε φέτες με μήλα και σάλτσα.
Συμβουλές του Σεφ:
Κόψτε την πέτσα λίγο πριν κόψετε το κρέας έτσι ώστε να χαραχθεί το λίπος. Αυτό επιτρέπει να γίνει περισσότερο τραγανό. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να το κάνει αυτό για εσάς ή χρησιμοποιήστε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.
Σερβίρετε το χοιρινό ρολό με πατάτες , μπρόκολα ή έναν απλό δίσκο με ανάμεικτα εποχιακά ψητά λαχανικά.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό κρασί με ένα επιπλέον ½ φλιτζάνι ζωμό αν προτιμάτε μια μη αλκοολούχο σάλτσα.
Καλή όρεξη!