Βίγκαν τσίλι: Αυτή η συνταγή της βίγκαν κουζίνας για ένα υπέροχο και υγιεινό vegan τσίλι περιέχει μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών και δεν υστερεί σε τίποτε στο μέτωπο της γεύσης. Σερβίρεται με ρύζι ή με πατάτες για ένα χορταστικό δείπνο. Μπορείτε να ρυθμίσετε την ποσότητα του τσίλι, ανάλογα με το πόσο σας αρέσουν τα πικάντικα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας καπνιστή πάπρικα
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο κύμινο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, ψιλοκομμένα
2 κοτσάνια σέλινο, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1-2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σε σκόνη (ανάλογα με το πόσο πικάντικο σας αρέσει)
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
2 συσκευασίες (x 400 γραμμάρια) ψιλοκομμένες ντομάτες
400 γραμμάρια μαύρα φασόλια, στραγγισμένα
1 κονσέρβα (400 γραμμάρια) φασόλια, στραγγισμένα
φέτες λάιμ, γκουακαμόλε, ρύζι και κόλιανδρο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C. Βάζουμε τη γλυκοπατάτα σε ένα ταψί και περιχύνουμε με 1½ κουταλιά της σούπας λάδι, 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα και 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο. Ανακατέψτε καλά, ώστε όλα τα κομμάτια να καλυφθούν με μπαχαρικά, αλατοπιπερώστε και στη συνέχεια μαγειρέψτε για 25 λεπτά μέχρι να ψηθούν.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Μαγειρέψτε για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν, στη συνέχεια ψιλοκόψτε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέστε τα υπόλοιπα αποξηραμένα μπαχαρικά και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατέψτε τα καλά όλα και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα.
Βήμα 3
Προσθέστε την κόκκινη πιπεριά, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 200 ml νερό. Βάλτε το τσίλι να βράσει και στη συνέχεια σιγοβράστε για 20 λεπτά. Ρίξτε τα φασόλια και μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά πριν προσθέσετε τη γλυκοπατάτα. Αλατοπιπερώστε και μετά σερβίρετε με φέτες λάιμ, γκουακαμόλε, ρύζι και κόλιανδρο. Διατηρείται, σε αεροστεγές δοχείο στην κατάψυξη, έως και τρεις μήνες.
Για να γίνει σε χύτρα αργού μαγειρέματος
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Μαγειρέψτε για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσεουν, στη συνέχεια ψιλοκόψτε το σκόρδο, προσθέστε τα κομμάτια της γλυκοπατάτας και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέστε όλα τα αποξηραμένα μπαχαρικά, τη ρίγανη και τον πουρέ ντομάτας, μαγειρέψτε για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίξτε τα σε μια χύτρα αργού μαγειρέματος.
Βήμα 2
Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Ανακατέψτε καλά τα πάντα και μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 ώρες. Ρίξτε τα φασόλια και μαγειρέψτε για άλλα 30 λεπτά έως 1 ώρα. Αλατοπιπερώνετε κατά τις προτιμήσεις σας και σερβίρετε με φέτες λάιμ, γκουακαμόλε, ρύζι και κόλιανδρο.
Καλή όρεξη!