Ελληνική Κουζίνα

Χοιρινό σουβλάκι με ελληνική σαλάτα και ρύζι

Χοιρινό σουβλάκι με ελληνική σαλάτα και ρύζι

Σίγουρα όλοι, λίγο-πολύ έχουμε κάνει αυτό το παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Με αυτή τη συνταγή μπορείτε να ετοιμάσετε ψητό χοιρινό σουβλάκι με ελληνική σαλάτα και ρύζι στο γκριλ ή να αντικαταστήσετε το ρύζι με ψητή πατάτα, αν προτιμήσετε να ψήσετε σε μπάρμπεκιου. Οπως κι αν το κάνετε, γίνεται υπέροχο και λαχταριστό!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοτριμμένη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ λεμόνι, ξύσμα και χυμό
¾ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
250 γραμμάρια άπαχο χοιρινό φιλέτο, κομμένο σε κύβους
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
85 γραμμάρια καστανό ρύζι μπασμάτι
½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δυόσμο
1 κουταλάκι του γλυκού μπουγιόν λαχανικών σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κομμάτι αγγουριού 10 εκατοστών, ψιλοκομμένο
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
4 ελιές Καλαμών, κομμένες στη μέση
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί
25 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με 2 κουταλιές της σούπας λάδι, το ξύσμα λεμονιού και 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό, πολύ μαύρο πιπέρι και ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη. Ρίξτε το χοιρινό και ανακατέψτε ώστε το κρέας να καλυφθεί καλά. Αφήστε στην άκρη να μαριναριστεί για 30 λεπτά αν έχετε χρόνο.

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκεπάστε και μαγειρέψτε για 5 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε το καπάκι και ρίξτε το ρύζι, τον αποξηραμένο δυόσμο και το μπουγιόν. Ρίχνουμε 300 ml βραστό νερό. Σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 30-35 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσει το ρύζι. Προσθέτουμε τον άνηθο και λίγο χυμό λεμονιού.

Βήμα 3
Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία ή ανάψτε το μπάρμπεκιου σας. Περάστε τα κομμάτια του χοιρινού σε δύο σουβλάκια. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις ντομάτες, το αγγούρι, το κόκκινο κρεμμύδι και τις ελιές με την υπόλοιπη ρίγανη, το ξύδι, το υπόλοιπο λάδι και λίγο χυμό λεμονιού. Τα βάζουμε σε πιάτα και ρίχνουμε από πάνω τη φέτα.

Βήμα 4
Ψήνουμε στο γκριλ τα σουβλάκια για περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν, αλλά να είναι ζουμερά. Σερβίρουμε με τη σαλάτα και το ρύζι.

Καλή όρεξη!