Ψάρια - Θαλασσινά

Γαρίδες

Γαρίδες

Γαρίδες (shrimp) / Γαρίδα (garida) είναι αρθρόποδα με εξαιρετική μαγειρική χρήση! Δείτε αναλυτικά παρακάτω πεντανόστιμες συνταγές με γαρίδες και πως μπορείτε να ετοιμάσετε εξαιρετικά πιάτα με απλά υλικά!

Οι γαρίδες ανήκουν στην τάξη των Κολυμβητικών και στα Δεκάποδα. Το πιο γνωστό και κλασικό είδος είναι η κοινή γαρίδα (garida). Σε σχέση με άλλα παρόμοια είδη, τα οποία έχουν την ικανότητα να περπατούν, όπως η καραβίδα, οι γαρίδες ζουν μόνο στο νερό, όπου και κολυμπούν.

Επίσης, έχουν την ικανότητα να αναπλάθουν κάποια συγκεκριμένα μέρη του σώματός τους (σε περίπτωση που εκείνο τραυματιστεί ή χαθεί), αποδίδοντάς τους μία εξαιρετική ικανότητα αναγέννησης.

Δείτε τις παρακάτω συνταγές με γαρίδες:

Γαρίδες Scampi με ζυμαρικά

Γαρίδες με Szechwan

Βραζιλιάνικο κέτο γαρίδας

Οι γαρίδες μπορεί να ζουν στη θάλασσα αλλά και σε γλυκό νερό. Παράλληλα, πέρα από την αλιεία γαρίδας της θάλασσας και σε γλυκά νερά, εκτρέφονται σε ειδικά ενυδρεία προς κατανάλωση. Η αλιεία αποφεύγεται όσο υπάρχει η περίοδος αναπαραγωγής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλα τα είδη της γαρίδας θα γεννήσουν 50.000 – 1.000.000 αυγά. Ένα από τα πιο γνωστά από αυτά τα είδη ονομάζεται γάμπαρη (στα αγγλικά prawns) και καταναλώνεται κυρίως ως ορεκτικό πιάτο. Τέλος, οι γαρίδες χρησιμοποιούνται πολύ στην αλιεία ως δόλωμα.

Περιγραφή

Όπως σε όλα τα αρθρόποδα, η γαρίδα έχει σώμα πλατύ από τα πλάγια, που αποτελείται από τον κεφαλοθώρακα και την κοιλιά. Το σώμα της φθάνει σε μήκος από 5 μέχρι 15 εκ. και είναι επενδυμένο από όστρακο, το οποίο είναι εύκαμπτο. Τα μάτια της είναι σύνθετα και μισχωτά.

Ο κεφαλοθώρακας έχει ένα ζεύγος επάνω γνάθων, δύο ζεύγη νηματοειδών κεραιών, τρία ζεύγη γναθικών ποδιών και επίσης πέντε ζεύγη βαδιστικών ποδιών. Επίσης, στο μέρος αυτό βρίσκεται και μια χαρακτηριστική προεξοχή, που ονομάζεται ρόστρο.

Στο ρόστρο υπάρχουν 7-8 δόντια. Αναπνέει με βράγχια, τα οποία βρίσκονται στις ενώσεις των ποδιών με το θώρακα. Η κοιλιά της είναι μακριά και βρίσκεται κάτω από τον κεφαλοθώρακα, ενώ καταλήγει σε ένα ζεύγος ουροποδίων μαζί με την ουρά της, το οποίο λέγεται τέλσο. Τα ουροπόδια αυτά σχηματίζουν ένα είδος βεντάλιας και διευκολύνουν στη μετακίνηση των ζώων. Στη ράχη τους σχηματίζεται τρόπιδα.

Αναπαραγωγή

Οι γαρίδες είναι ζώα σαρκοφάγα και γονοχωριστικά. Γεννούν αυγά, τα οποία απελευθερώνονται στη θάλασσα. Σε άλλες οικογένειες μένουν προσκολλημένα στα πόδια του θηλυκού, όπου γίνεται και η εκκόλαψη. Οι προνύμφες εξέρχονται από τα αυγά και λέγονται ναύπλιοι. Ακολουθούν πολλές εκδύσεις, ώσπου γίνονται ώριμες γαρίδες.

Θρεπτική αξία

Το αρθρόποδο έχει εύγευστο κρέας, το οποίο είναι περιζήτητο και πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, ενώ αποτελεί και πηγή χοληστερόλης. Τρώγονται βραστές και το κρέας τους γίνεται κόκκινο όταν ψηθεί. Υπάρχουν διάφορες συνταγές με γαρίδες, με συνηθέστερο το απλό βράσιμο που σερβίρονται με λαδολέμονο ή μαγιονέζα.

Από το ζωμό των γαρίδων μπορεί επίσης και να παρασκευαστεί εξαιρετικό πιλάφι. Σε πολλά εστιατόρια σερβίρεται και γαριδοσαλάτα. Στις ασιατικές χώρες τρώγεται ως σούπα. Η ομοιότητα στο σχήμα του γνωστού παιδικού εδέσματος με το θαλασσινό, έδωσε την ονομασία γαριδάκια στο προϊόν αυτό.

Είδη

Υπάρχουν αρκετά είδη γαρίδας. Σήμερα είναι γνωστά γύρω στα 2.000 είδη της γαρίδας. Στον ελληνικό χώρο το πιο γνωστό είναι το γένος Penaeus, στο οποίο ανήκει η μεγάλη γαρίδα, χρώματος σταχτί. Το μεσογειακό είδος λέγεται κοινά γάμπαρη και φθάνει σε μήκος τα 20 εκατοστά.

Υπάρχουν επίσης πιο μικρά είδη, με κοκκινωπό χρώμα, που φέρουν αιχμηρό ασπίδιο με δόντια. Οι μικρές γαρίδες λέγονται και ζαβογαρίδες, εξαιτίας του μεγέθους τους. Οι μεγάλες γαρίδες του γλυκού νερού έχουν μεγάλες κεραίες και μικρό κεφάλι. Οι τελευταίες ανήκουν στην τάξη Αμφίποδα. Παρόμοιο είδος ζει στη θάλασσα και λέγεται «γάμμαρος η ακρίς». Ενώ το συμιακό γαριδάκι συναντάνται και στα γλυκά νερά.


Κάντε εγγραφή στο newsletter του Eatforhealth, μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα θέματα υγείας, τα θρεπτικά συστατικά των υλικών, τις συνταγές και μάθετε ποιοί eίμαστε. Ενημερωθείτε για την πολιτική προσωπικών δεδομένων. Περιηγηθείτε στον ιστότοπο και δείτε από όλες τις κουζινες του κοσμου συνταγές για ριζότο με γαρίδες, κριθαρότο με γαρίδες, γαρίδες ψητές με γάλα καρύδας, μπρουσκέτες με γαρίδες, λιγκουίνι με γαρίδες και κρέμα γάλακτος, γαρίδες καθαρισμένες με τρεχούμενο νερό, γαρίδες στο φούρνο με πικάντικη σάλτσα, σαλάτα με γαρίδες, γαρίδες σαγανάκι, νούντλς με γαρίδες, γαρίδες τηγανιτές και σαλάτα με κινόα, φρέσκες γαρίδες με φέτα και άλλες πολλές μοναδικές συνταγές για γαριδες! Αν ξέρεις να φτιάχνεις τη συνταγή σου, με δική σου εκτέλεση, μοιράσου την με όλους στο Eatforhealth!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *