Μια παραδοσιακή ιρλανδική συνταγή για να φτιάξετε την Ιρλανδική πίτα του βοσκού! Μια συνταγή αρκετά χρονοβόρα στη διαδικασία εκτέλεσης, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Η αυθεντική ιρλανδική πίτα του βοσκού απευθείας στο πιάτο σας! Ακολουθήστε βήμα βήμα τη συνταγή και απολαύστε!
Υλικά που θα χρειαστείτε
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι, τεμαχισμένο σε κύβους
2 κιλά άπαχο αρνί
1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι, αλεσμένο
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/8 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 1/2 φλιτζάνια νερό (ή ανάλογα με τις ανάγκες)
1 συσκευασία κατεψυγμένων μπιζελιών και καρότων, αποψυγμένων
1 1/5 κιλά πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 πιπέρι αλεσμένο πιπέρι καγιέν
1/4 φλιτζάνι τυρί κρέμα
120 γραμμάρια Ιρλανδικό τυρί (όπως το Dubliner®), τεμαχισμένο
2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Βήμα 2
Τοποθετήστε το ελαιόλαδο και το βούτυρο στο φούρνο σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε το κρεμμύδι και το αλεσμένο αρνί. Ψήστε έως ότου το κρέας να αποκτήσει καφέ χρώμα, σπάζοντάς το σε μικρά κομμάτια καθώς το μαγειρεύετε. Μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά.
Βήμα 3
Ανακατέψτε το αλεύρι και στη συνέχεια ανακατέψτε το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το δεντρολίβανο, την πάπρικα, την κανέλα, την κέτσαπ και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε έως ότου το σκόρδο αρχίζει να μυρίζει, για 2 έως 3 λεπτά.
Βήμα 4
Ανακατέψτε το νερό και μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή, για να αρχίσει να σιγοψήνεται . Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε για περίπου 5-6 λεπτά.
Βήμα 5
Αφαιρέστε το μείγμα αρνιού από το φούρνο και ανακατέψτε τα μπιζέλια και τα καρότα.
Βήμα 6
Απλώστε το μείγμα αρνιού σε ένα ταψί 23×33 εκατοστών και αφήστε το στην άκρη.
Βήμα 7
Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Αφήστε το να βράσει, μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 15 λεπτά. Στραγγίστε καλά και επιστρέψτε τις πατάτες στην κατσαρόλα.
Βήμα 8
Λιώστε το βούτυρο, το πιπέρι καγιέν, την κρέμα τυριού και το ιρλανδικό τυρί στις πατάτες, μέχρι να πολτοποιηθεί το μείγμα και να γίνει πουρές. Προσθέστε για γεύση αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Βήμα 9
Χτυπάμε μαζί τον κρόκο και το γάλα σε ένα μικρό μπολ. Ανακατεύουμε στο μείγμα πουρέ πατάτας.
Βήμα 10
Γεμίστε το μείγμα αρνιού στο ταψί με τον πουρέ πατάτας και απλώστε ομοιόμορφα μέχρι να καλυφθεί.
Βήμα 11
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου η κορυφή να ροδίσει και η σάλτσα αναβλύζει γύρω από τις άκρες, περίπου για 25 έως 30 λεπτά.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 1 ώρα 35 λεπτά
Μερίδες: 8
Στοιχεία για τη διατροφή
Ανά φέτα:
517 θερμίδες, 28,3 g λίπους, 37,2 g υδατάνθρακες, 29,2 g πρωτεΐνης, 132 mg χοληστερόλης, 301 mg νατρίου.
Αν σας άρεσε αυτή η ιρλανδική συνταγή, τότε δείτε και τη συνταγή για Ιρλανδικό αρνί στιφάδο!