Δοκιμάστε αυτή την κινεζική συνταγή της επαρχίας Σετσουάν για ένα πιάτο κοτόπουλο με καυτερό πιπέρι, που είναι γνωστό στην Κίνα ως Chong Qing Lazi Ji. Ενα πιάτο ιδιαίτερα καυτερό, με δυνατή γεύση, θα σας αρέσει οπωσδήποτε αν είστε φίλος των καυτερών. Μπορείτε να το μετριάσετε αντικαθιστώντας το πιπέρι σετσουάν με απλούς κόκκους μαύρου πιπεριού, όμως η γεύση δεν θα είναι η ίδια!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κουταλάκι του γλυκού κινέζικο κρασί μαγειρικής
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κιλό κοτόπουλο χωρίς κόκαλα, κομμένο σε κύβους 1-1,5 εκατοστού
¼ φλιτζανιού κορν φλάουερ
3 φλιτζάνια φυστικέλαιο για το τηγάνισμα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μακρόστενες λωρίδες (ζουλιέν)
2 μακριά, πράσινα τσίλι – κομμένα σε κομμάτια 1-1,5 εκατοστού
2 φλιτζάνια αποξηραμένα τσίλι, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας κόκκους πιπεριού σετσουάν
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας
2 κουταλάκια του γλυκού κινέζικο κρασί μαγειρικής
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε μαζί σε ένα μπολ 1 κουταλάκι του γλυκού κρασί μαγειρέματος και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και ανακατεύουμε καλά για να επικαλυφθούν. Αφήνουμε να μαριναριστούν για 2 με 3 λεπτά. Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κοτόπουλο σε μια μεγάλη, σφραγιζόμενη πλαστική σακούλα μαζί με το κορν φλάουερ και ανακινήστε την καλά.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το φυστικέλαιο σε ένα γουόκ ή ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε το κοτόπουλο στο λάδι μέχρι να αρχίσει να τραγανίζει γύρω από τις άκρες, για 7 με 10 λεπτά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει. Κρατήστε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και πετάξτε το υπόλοιπο.
Βήμα 3
Ζεστάνετε ξανά το κρατημένο λάδι στο γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε και ανακατέψτε το σκόρδο, το τζίντζερ και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο λάδι μέχρι να μυρίσουν, περίπου για 1 λεπτό. Προσθέστε τα πράσινα τσίλι, τα θρυμματισμένα αποξηραμένα τσίλι και τους κόκκους πιπεριού σετσουάν. Συνεχίστε το τηγάνισμα για περίπου 20 δευτερόλεπτα ακόμη. Ξαναβάλτε το κοτόπουλο στο γουόκ. Προσθέστε τη σάλτσα σόγιας, 2 κουταλάκια του γλυκού κρασί μαγειρέματος, τη ζάχαρη και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά. Βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή όρεξη!