Αγαπημένες Συνταγές, Δημοφιλείς Συνταγές, Ελληνική Κουζίνα

Συνταγή για κρέπες

Συνταγή για κρέπες

Μια συνταγή για κρέπες μπορεί να σας λύσει τα χέρια, είτε πρόκειται για μια λιχουδιά που θέλετε για εσάς στα γρήγορα, είτε πρόκειται να καλέσετε κόσμο στο σπίτι και θέλετε να τους κεράσετε. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές διαφορετικές συνταγές, απλές αλλά και πιο σύνθετες, για όλα τα γούστα!

Απλή συνταγή για κρέπες

Μια βασικη συνταγη για κρέπες, με απλά καθημερινά υλικά, που είναι η πιο εύκολη που υπάρχει! Θα δημιουργήσουμε μια εύκολη ζύμη για να φτιάξετε τις λιχουδιές σας! Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό τηγάνι, για να μη σας κολλήσουν.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη:
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 πρέζα λευκή ζάχαρη
1¼ φλυτζάνι γάλα (φρέσκο)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο

Για το γέμισμα:
τριμμένο κασέρι
καπνιστό ζαμπόν ή/και γαλοπούλα
φρέσκα φρούτα εποχής
ή οτιδήποτε σας αρέσει

Για αλμυρή κρέπα, μπορείτε να συνδυάσετε αυγό, μανιτάρια, τσιγαρισμένο μπέϊκον, καλαμπόκι και ουγγαρέζα.
Για γλυκιά κρέπα, μπορείτε να προσθέσετε λιωμένη σοκολάτα ή πραλίνα φουντουκιού, φέτες μπανάνας και τριμμένο μπισκότο. Αν δεν προτιμάτε τη σοκολάτα, μπορείτε να προσθέσετε γλυκά κουταλιού ή/και μέλι.

Για το ψήσιμο: αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου τουλάχιστον 25cm

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1
Ρίχνουμε το αυγό σε ένα μπολ και το χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε το 1¼ φλιτζάνι γάλα και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Βήμα 2
Προσθέτουμε λίγο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Συνεχίστε έως ότου το μείγμα γίνει ομοιόμορφο και λείο.

Βήμα 3
Αφήνουμε το μείγμα να “καθήσει” για περίπου 10-12 λεπτά. Αν είναι πολύ παχύρευστο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο γάλα ακόμη και να ανακατέψετε με μία κουτάλα για να αραιώσει.

Βήμα 4
Ζεστάνετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αλείψτε βούτυρο στην επιφάνεια του τηγανιού και κουνήστε ελαφρά το τηγάνι για να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο. Αφήστε το να ζεσταθεί

Βήμα 5
Χρησιμοποιήστε μια κουτάλα για να ρίξετε μια μερίδα μείγματος στο τηγάνι. Μπορείτε να απλώσετε το μείγμα με μια ξύλινη σπάτουλα, απαλά απαλά. Διαφορετικά, μπορείτε να κάνετε κυκλικές κινήσεις κουνώντας το τηγάνι για να απλωθεί παντού μόνο του. Προσοχή, μην κάνετε πολύ μεγάλες κινήσεις και χυθεί έξω το μείγμα!

Βήμα 6
Ψήστε για περίπου 1 λεπτό την κρέπα και αναποδογυρίστε την. Προσθέστε τα υλικά που θέλετε και διπλώστε την κρέπα στη μέση. Στη συνέχεια ψήστε την και από τη μία και από την άλλη πλευρά για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Καλή όρεξη!

Έξτρα συμβουλή: Μόλις σταματήσετε να χτυπάτε το μείγμα στο χέρι, μπορείτε να το βάλετε σε ένα μπλέντερ και να το χτυπήσετε εκεί, σε μέτρια ταχύτητα. Έτσι, το μείγμα σας σίγουρα θα είναι απαλό, λείο και οι κρέπες σου ακόμη πιο νόστιμες!
* Αν θέλουμε να κάνουμε τη συνταγή μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, τότε μπορούμε να ρίξουμε λίγο αναψυκτικό σόδα μέσα στη ζύμη για κρέπες (συνήθως ταιριάζει περισσότερο με τις αλμυρές κρέπες και όχι τόσο με τις γλυκές ζύμες)


Κρέπα κέικ τιραμισού

Έρχεται ο Άγιος Βαλεντίνος, η Καθαρά Δευτέρα ή κάποια γιορτή που θέλετε να μην κάνετε πάλι την ίδια συνταγή για κρέπες; Τότε μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη μοναδική συνταγή για κέικ τιραμισού από… κρέπες! Σερβίρετε μετά το κυρίως γεύμα αυτή τη μοναδική λιχουδιά, η οποία ενδείκνυται ακόμη και για όσους ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

6 κουταλιές της σούπας (85 g) βούτυρο, συν 5 κουταλιές της σούπας (70 g) για το τηγάνι
2 φλιτζάνια (250 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κουτάλι & ισοπεδωμένο)
1/4 φλιτζάνι (50 g) κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φλιτζάνια (480ml) πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου*
1/2 φλιτζάνι (120 ml) νερό σε θερμοκρασία δωματίου
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Γέμιση Τιραμισού
2 κουταλάκια του γλυκού εσπρέσο σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού ζεστό νερό
1 και 1/2 φλιτζάνι (360 ml) κρύα παχύρρευστη κρέμα
1 κουταλιά της σούπας (15 ml) ρούμι
1 φλιτζάνι μασκαρπόνε, κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι (120 g) ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
1/4 φλιτζάνι (20 g) σκόνη κακάο, χωρίς ζάχαρη (προαιρετικά)

Επικάλυψη σαντιγί
1/2 φλιτζάνι (120 ml) κρύα παχύρρευστη κρέμα
1 κουταλιά της σούπας (15 ml) ρούμι
2 κουταλιές της σούπας (15g) ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο, χωρίς ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1
Φτιάξτε τις κρέπες ακριβώς όπως στην προηγούμενη συνταγή, ακολουθώντας τη διαδικασία που αναφέρθηκε. Φροντίστε να βάζετε λίγο μείγμα στο τηγάνι με μια κουτάλα της σούπας, για να μην βγουν υπερβολικά πολύ αφράτες.

Βήμα 2
Φτιάχνουμε τη γέμιση τιραμισού, ακριβώς όπως το παραδοσιακό τιραμισού: η γέμιση γίνεται σε δύο διαφορετικά μέρη. Χτυπάμε την παχύρρευστη κρέμα (μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε ρούμι αν θέλετε!) και την αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3
Στη συνέχεια χτυπάμε το μασκαρπόνε, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και τον εσπρέσο μέχρι να γίνουν κρέμα. Για τον εσπρέσο, απλώς συνδυάστε ζεστό νερό και σκόνη εσπρέσο μαζί – θα τον κάνουμε πολύ δυνατό, ώστε να μην χρησιμοποιούμε πάρα πολλά υγρά.

Βήμα 4
Ρίχνουμε τη σαντιγί στο μείγμα μασκαρπόνε. Μην φοβάστε αν η γέμιση φαίνεται λίγο πηχτή – δεν έχει αυτή τη γεύση στο κέικ.

Βήμα 5
Στη συνέχεια δημιουργήστε το το κέικ κρέπας. Χρησιμοποιώντας ένα διχτυωτό σουρωτήρι, πασπαλίστε κάθε στρώση γέμισης με σκόνη κακάο. Εάν δεν έχετε, παραλείψτε τη σκόνη κακάο ή χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να το πασπαλίσετε από πάνω. Απλώστε την κρεμώδη γέμιση στην κορυφή του κέικ και απλώστε την με μία σπάτουλα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και σαντιγί από πάνω.

Βήμα 6
Ψύξτε το κέικ κρέπας για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το κόψετε σε φέτες και το σερβίρετε. Βάζοντάς το στο ψυγείο βοηθάει να αναπτυχθούν οι γεύσεις και το πιο σημαντικό, επιτρέπει στο κέικ να δέσει. Εάν παραλειφθεί, δεν θα μπορείτε να το κόψετε σε φέτες!

Φτιάχνοντας το μείγμα:

Πασπαλίζοντας με κακάο:

Καλή όρεξη!


extra tips: αν δεν ακολουθείτε κάποια ειδική διατροφή, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη κρεμα γαλακτος στη ζύμη για να γίνει πιο νόστιμη.

extra tags: κρέπες βασική συνταγή, διεθνής κουζίνα, κατηγορίες συνταγών, της κρέπας, αγίου βαλεντίνου, παραδοσιακές συνταγές, μαγειρικές συμβουλές, τη συνταγή, της κρέπας, βασικές συνταγές, αντικολλητικό τηγάνι, κρέπες βασική συνταγή, αλμυρές κρέπες, ίδια συνταγή, Καθαρά Δευτέρα, κυρίως γεύμα.


Δείτε επίσης στο Gobeawesome τον απόλυτο οδηγό πως να αποφύγετε ψευδείς καταγγελίες και ενημερωθείτε άμεσα για τις νομικές επιπτώσεις των ψευδών καταμηνύσεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *