Ινδική Κουζίνα

Ινδικό αρνάκι biryani

Ινδικό αρνάκι biryani

Δείτε αυτή την συνταγή για ένα διάσημο ινδικό πιάτο. Το αρνάκι biryani συνδυάζεται με πολλά συνοδευτικά υλικά, που του δίνουν ιδιαίτερη και χαρακτηριστική νοστιμιά. Είναι λίγο χρονοβόρο και χρειάζονται αρκετά υλικά, αλλά αξίζει τον κόπο και δεν θα απογοητευτείτε με τα αποτελέσματα. Δοκιμάστε το!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 ½ φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
¼ φλιτζάνι μαγειρικό λάδι
8 ολόκληρα γαρίφαλα
4 λοβοί μαύρου κάρδαμου
4 ξυλάκια κανέλας
4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας πάστα σκόρδου
1 κουταλιά της σούπας πάστα τζίντζερ
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας
1/2 κιλό αρνίσια παϊδάκια
αλάτι
3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 πράσινες πιπεριές τσίλι, κομμένες στη μέση κατά μήκος
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόκκινο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας απλό γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
7 ½ φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
½ κουταλάκι του γλυκού σαφράν
2 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε το ρύζι μπασμάτι σε ένα μεγάλο δοχείο και καλύψτε το με δροσερό νερό. Αφήστε το για 30 λεπτά.

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε 1/4 φλιτζάνι λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα γαρίφαλα, τους λοβούς κάρδαμου και τα ξυλάκια κανέλας στο καυτό λάδι μέχρι να μυρίσουν, περίπου για 1 λεπτό. Προσθέστε τα κρεμμύδια. Τηγανίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα κρεμμύδια, περίπου για 5 λεπτά. Βάλτε την πάστα σκόρδου και την πάστα τζίντζερ στο μείγμα του κρεμμυδιού και τηγανίστε μέχρι να μυρίσουν το σκόρδο και το τζίντζερ, περίπου 1 λεπτό ακόμα. Πασπαλίστε το κόλιαντρο και το δυόσμο πάνω από το μείγμα και τηγανίστε1 λεπτό ακόμα.

Βήμα 3
Προσθέστε τα αρνίσια παϊδάκια στο τηγάνι. Πασπαλίζουμε με αλάτι. Τηγανίστε ανακατεύοντας το αρνί μέχρι να αρχίσει να ροδίζει το κρέας, περίπου για 20 λεπτά.

Βήμα 4
Ρίξτε τις ντομάτες, τις πράσινες πιπεριές τσίλι και το τριμμένο κόκκινο πιπέρι στο μείγμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσει να ξεχωρίζει το λάδι από τη σάλτσα, περίπου για 10 λεπτά. Προσθέστε το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το αρνί, περίπου 15 λεπτά. Προσθέστε νερό όσο χρειάζεται για να μην στεγνώσει πολύ το μείγμα.

Βήμα 5
Βάλτε το ρύζι, 7 1/2 φλιτζάνια νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια κατσαρόλα να βράσουν μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο, 10 με 15 λεπτά. Στραγγίστε το.

Βήμα 6
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μικρό τηγάνι. Τηγανίζουμε τις φέτες κρεμμυδιού σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Βήμα 7
Στρώνουμε περίπου το μισό ρύζι στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας με καπάκι. Ρίξτε με κουτάλι το αρνάκι πάνω από το ρύζι. και απλώστε το τηγανισμένο κρεμμύδι πάνω από το αρνί. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο ρύζι. Βάλτε το σαφράν και το ζεστό γάλα μαζί σε ένα μικρό μπολ. Περιχύνουμε την επάνω στρώση του ρυζιού. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι και βάλτε την σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι, περίπου για 15 λεπτά.

Καλή όρεξη!