Eat4Health
Συνταγές από όλο τον κόσμο!

Μαύρα ρεβύθια Chana με πατάτες

Μαύρα ρεβύθια Chana με πατάτες
Eat4health

Κλασική ινδική συνταγή για ένα όχι τόσο συνηθισμένο πιάτο με μαύρα ρεβύθια chana με πατάτες. Νοστιμότατο, αλλά και πολύ υγιεινό. Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για vegans. Μπορεί να σερβιριστεί με ρύζι chapati/roti ή μπασμάτι.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 φλιτζάνι αποξηραμένα μαύρα ρεβίθια (φασόλια garbanzo)
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 λίτρο νερό
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 (2,5 εκατοστά περίπου) κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας νερό
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
¼ κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
2 πρέζες σκόνη ασαφετίδα (ινδικό μπαχαρικό)
4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
2 φλιτζάνια νερό
3 κουταλιές της σούπας πάστα ταμαρίνδου

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Καθαρίστε τα ρεβίθια και πλύντε τα με κρύο νερό. Ρίξτε τα ρεβίθια, το 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τη μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε 1 λίτρο νερό. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 24 ώρες.

Βήμα 2
Βάλτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας νερό. Ανακατεύουμε το μείγμα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα.

Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε μια κατσαρόλα 4 λίτρων σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τους σπόρους κύμινου και την ασαφετίδα. Αφήστε στη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διογκωθεί η ασαφετίδα και να σκουρύνουν οι σπόροι του κύμινου, για περίπου 1 λεπτό. Ανακατέψτε την πάστα κρεμμυδιού στο μείγμα κύμινου, προσέχοντας πολύ να μην πιτσιλιστεί. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να αναμειχθεί καλά και να μυρίσει, για περίπου 5 λεπτά.

Βήμα 4
Ρίξτε τα ρεβίθια, τις πατάτες, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, τον κόλιανδρο, το garam masala, τον κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν στο μείγμα κρεμμυδιού-κύμινου. Προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό. Αφήστε το να βράσει και σκεπάστε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Ρίξτε την πάστα ταμαρίνδου στο μείγμα ρεβιθιών. Αφήστε στη φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 10 λεπτά ακόμη.

Καλή όρεξη!

Comments are closed.

Don't Miss! random posts ..