Ελληνική Κουζίνα

Μπακλαβάς

Μπακλαβάς

Δοκιμάστε αυτή την διάσημη ελληνική συνταγή για μπακλαβά. Ενα πολύ νόστιμο ελληνικό επιδόρπιο που αποτελείται από στρώσεις τραγανού φύλλου, μέλι και ξηρούς καρπούς που φτιάχνεται πολύ εύκολα.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 συσκευασία (450 γραμμάρια) φύλλο
1 κιλό ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
½ φλιτζάνι μέλι

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους175 βαθμούς. Βουτυρώνετε τον πάτο και τις πλευρές ενός ταψιού.

Βήμα 2
Ψιλοκόβουμε τα καρύδια και τα πασπαλίζουμε με κανέλα. Ξετυλίξτε τη ζύμη φύλλου. Κόψτε ολόκληρη τη στοίβα στη μέση για να χωρέσει το ταψί. Καλύψτε το φύλλο με ένα βρεγμένο πανί για να μην στεγνώσει καθώς εργάζεστε. Τοποθετούμε δύο φύλλα ζύμης στο ταψί, βουτυρώνουμε καλά. Επαναλάβετε μέχρι να έχετε στρώσει 8 φύλλα. Ρίξτε 2 – 3 κουταλιές της σούπας μείγμα ξηρών καρπών από πάνω. Ρίξτε δύο φύλλα ζύμης, βούτυρο, ξηρούς καρπούς, στρώνοντας όσο προχωράτε. Το πάνω στρώμα πρέπει να έχει βάθος περίπου 6 – 8 φύλλων.

Βήμα 3
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε σε σχήματα ρόμβου ή τετράγωνα μέχρι τον πάτο του ταψιού. Μπορείτε να κόψετε σε 4 μεγάλες σειρές τις διαγώνιες τομές. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανός ο μπακλαβάς.

Βήμα 4
Φτιάχνουμε σιρόπι όσο ψήνεται ο μπακλαβάς. Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε τη βανίλια και το μέλι. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 5
Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον ρίχνουμε αμέσως με τη σάλτσα. Αφήστε να κρυώσει. Σερβίρουμε σε χαρτάκια για cupcakes. Αφήστε το ακάλυπτο γιατί μουσκεύει αν είναι σκεπασμένο.

Σημείωση:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύσμα λεμονιού στο σιρόπι.

Καλή όρεξη!