Ελληνική Κουζίνα

Αυθεντικός ελληνικός μουσακάς

Αυθεντικός ελληνικός μουσακάς

Ισως η πιο διάσημη ελληνική συνταγή! Αυτός ο παραδοσιακός μουσακάς είναι ίσως το πιο γνωστό ελληνικό πιάτο στο εξωτερικό και ένα από τα πιο αγαπημένα στην Ελλάδα! Αν και χρειάζεται λίγος χρόνος, στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλό να τον φτιάξετε.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

4 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες 1 εκ.
αλάτι
4 φλιτζάνια γάλα
1 ράβδος βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 μεγάλοι κρόκοι αυγών, χτυπημένοι
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 πρέζα αλεσμένη κανέλα
αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι
1 κουτάκι 400 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ασπράδι αβγού, ελαφρά χτυπημένο
1 ½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Πασπαλίζετε τις φέτες μελιτζάνας με αλάτι και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι στο νεροχύτη ή πάνω από ένα πιάτο. Αφήστε το να καθίσει για 30 λεπτά έως 1 ώρα, ώστε το αλάτι να διώξει οποιαδήποτε πικρίλα.

Βήμα 2
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σχεδόν μέχρι να βράσει. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Χτυπάμε το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Βήμα 3
Ξεπλύνετε τις φέτες μελιτζάνας κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στραγγίστε το και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε και χτυπάμε τους κρόκους των αυγών στην κρυωμένη μπεσαμέλ.

Βήμα 4
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε παρτίδες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά κάθε πλευρά, περίπου 3 λεπτά ανά πλευρά. Στραγγίζουμε σε μεγάλη πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 5
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο.

Βήμα 6
Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και αφήστε το για 1 λεπτό. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατέψτε μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με μπαχάρι, ζάχαρη, κανέλα, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 7
Ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας και αφήστε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί όλο το περιττό υγρό και το μείγμα να φαίνεται στεγνό, για 15 έως 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και βγάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και μετά ρίχνουμε και το ασπράδι.

Βήμα 8
Τοποθετήστε μια στρώση μελιτζάνας στο έτοιμο ταψί. Καλύπτουμε τη μελιτζάνα με όλο το μείγμα του κιμά και πασπαλίζουμε με το 1/3 της παρμεζάνας. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μελιτζάνα και πασπαλίζουμε από πάνω άλλο 1/3 παρμεζάνας. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.

Βήμα 9
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να δέσει και να ροδίσει η κορυφή του μουσακά, για 45 λεπτά με 1 ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 με 15 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες και το σερβίρουμε.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Η προετοιμασία της μελιτζάνας είναι απαραίτητη, αλλά αντί να τηγανίζετε τις φέτες, μπορείτε να αλείψετε ελαφρά το ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές, να τις τοποθετήσετε σε μια στρώση σε ένα ταψί και να τις ψήσετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς, γυρνώντας τες μια φορά στα μισά του ψησίματος.

Μπορείτε να ελαφρύνετε τη σάλτσα του κρέατος χρησιμοποιώντας 1/2 κιμά χοιρινού και 1/2 κιμά από μοσχαρίσιο κρέας αντί για όλο τον κιμά από μοσχαρίσιο κρέας.

Καλή όρεξη!