Ινδική Κουζίνα

Ινδικό κοτόπουλο με ρύζι μπιριάνι μαριναρισμένο με γιαούρτι

Ινδικό κοτόπουλο με ρύζι μπιριάνι μαριναρισμένο με γιαούρτι

Μια αυθεντική ινδική συνταγή. Το κοτόπουλο με ρύζι μπιριάνι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, που στην Ινδία συνηθίζεται πολύ, ιδίως σε εορταστικά τραπέζια. Χρειάζεται κάποιο χρόνο προετοιμασίας, αλλά η καταπληκτική γεύση που του δίνει η ποικιλία μπαχαρικών και το ρύζι θα σας αποζημιώσουν. Δοκιμάστε το!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κεσεδάκι (250 γραμμάρια) πλήρες γιαούρτι
6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοτριμμένη ρίζα τζίντζερ
1 ½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
αλάτι
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλου
6 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
1 πρέζα σαφράν
7 ¾ φλιτζάνια νερό
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
3 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
6 ολόκληρα γαρίφαλα
5 λοβούς κάρδαμου
3 ξυλάκια κανέλας
1 κουταλιά της σούπας σπόρους κύμινου
2 κουταλιές της σούπας έτοιμη σάλτσα μασάλα κάρυ

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε το γιαούρτι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το garam masala, τον κουρκουμά και το αλάτι μαζί σε ένα μπολ. Προσθέστε το φιλέτο κοτόπουλου και επικαλύψτε το καλά με την μαρινάδα. Σκεπάζουμε το μπολ και μαρινάρουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο, τουλάχιστον για 1 ώρα.

Βήμα 2
Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα μπολ και προσθέστε αρκετό νερό για να το σκεπάσει. Αφήνουμε στην άκρη να μαλακώσει. Τοποθετήστε το σαφράν σε ένα μικρό μπολ με 1/4 φλιτζάνι νερό. Αφήστε στην άκρη να μουλιάσει.

Βήμα 3
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείψτε ένα ταψί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Βήμα 4
Τοποθετήστε τα κρεμμύδια στο έτοιμο ταψί σε μια στρώση. Βάλτε από πάνω το μαριναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου, κρατώντας στην άκρη τη μαρινάδα. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι νερό στην κρατημένη μαρινάδα και περιχύνουμε το κοτόπουλο με αυτήν. Από πάνω ρίχνουμε τις φέτες ντομάτας.

Βήμα 5
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι τα φιλέτα κοτόπουλου να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο, για 30 με 35 λεπτά. Αν βάλετε ειδικό θερμόμετρο, στο κέντρο του φιλέτου, θα πρέπει να δείχνει τουλάχιστον 75 βαθμούς Κελσίου.

Βήμα 6
Βάλτε 6 φλιτζάνια νερό να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα με γαρίφαλο, κάρδαμο, κανέλα και κύμινο. Στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήστε να πάρει μια βράση και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει αλλά να μείνει σπυρωτό, περίπου 8 λεπτά.

Βήμα 7
Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την σάλτσα κάρυ masala. Αφήνουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει, περίπου για 1 λεπτό. Προσθέστε το μισοβρασμένο ρύζι και ανακατέψτε να ενωθούν, περίπου 1 λεπτό ακόμα. Βάζουμε στο νερό που είναι εμποτισμένο με σαφράν ακόμη 3/4 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, για 5 με 8 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να αφρατέψει το ρύζι, για 5 με 10 λεπτά.

Βήμα 8
Ρίξτε με κουτάλι ρύζι στην πιατέλα σερβιρίσματος. Από πάνω ρίχνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου, κρεμμύδι και ντομάτες.

Καλή όρεξη!