Ρωσική Κουζίνα

Ρωσικό πασχαλινό κέικ κούλιχ

Ρωσικό πασχαλινό κέικ κούλιχ

Μια ρωσική συνταγή για να ετοιμάσετε πασχαλινό κούλιχ. Αυτά τα κέικ παραδοσιακά μαγειρεύονται και τρώγονται στο Ρωσικό Ορθόδοξο Πάσχα για να σπάσουν τη νηστεία. Συχνά συνοδεύεται από pashka, ένα γλυκό, φρουτώδες τυρί. Απαιτούν βέβαια λίγη προσπάθεια, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μοιάζουν με το panettone. Απολαύστε το!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
1 κουταλιά της σούπας βότκα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
¼ φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 συσκευασία (7 γραμμάρια) ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι γάλα
1 πρέζα κλωστές σαφράν
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
¼ φλιτζάνι μέλι από άνθη πορτοκαλιάς
1 λεμόνι, ξύσμα
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
1 κρόκο αυγού
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι αμύγδαλα κομμένα σε φέτες
4 καθαρές θήκες (κουτιά) φαγητού 400 γραμμάρια
1 ασπράδι αυγού
1 ½ φλιτζάνι άχνη
½ κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένα αμύγδαλα κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Τοποθετήστε τις ξανθές σταφίδες σε ένα μπολ, περιχύστε με βότκα και αφήστε τις να μαλακώσουν όλη τη νύχτα.

Βήμα 2
Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε χλιαρό νερό σε ένα μπολ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε τη μαγιά στο νερό και αφήνουμε να σταθεί μέχρι να αφρατέψει το μείγμα της μαγιάς, περίπου για 10 λεπτά.

Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί πολύ αλλά να μην σιγοβράζει. Ρίχνουμε τις κλωστές σαφράν και το κάρδαμο, βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα του γάλακτος να γίνει χλιαρό.

Βήμα 4
Μεταφέρετε το μείγμα της μαγιάς σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το μείγμα γάλακτος, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και 1 φλιτζάνι αλεύρι στο μείγμα της μαγιάς, χτυπώντας μέχρι να γίνει λείο κουρκούτι. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Βήμα 5
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς, το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου στο κουρκούτι και μετά χτυπάμε μέσα τα αυγά και τον κρόκο αυγού.

Βήμα 6
Ρίξτε 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι στη ζύμη. Πασπαλίστε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι αλεύρι σε μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε τη ζύμη, περίπου 5 λεπτά. Ζυμώνουμε στη ζύμη τις μουλιασμένες ξανθές σταφίδες και 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα καλά.

Βήμα 7
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζετε σε ένα λαδωμένο μπολ. Γυρίστε τη ζύμη στο μπολ αρκετές φορές. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου για 1 1/2 ώρα.

Βήμα 8
Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη και την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Επικαλύψτε το εσωτερικό καθαρών θηκών με βούτυρο. Πλάστε κάθε κομμάτι ζύμης σε μια μπάλα, τοποθετήστε το σε μια θήκη και πιέστε τη ζύμη ελαφρά στο εσωτερικό κάτω μέρος της θήκης.

Βήμα 9
Καλύψτε τις θήκες με ένα πανί και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι στην κορυφή της θήκης, περίπου για 45 λεπτά.

Βήμα 10
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 11
Τοποθετήστε ένα ταψί στο φούρνο. Τοποθετήστε τις θήκες της ζύμης όρθιες στο φούρνο σε ταψί. Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, για 45 με 50 λεπτά.

Βήμα 12
Αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στα κουτάκια για περίπου 15 λεπτά πριν τα αφαιρέσετε απαλά από τα δοχεία για να ολοκληρώσετε το κρύωμα έξω,

Βήμα 13
Χτυπάμε το ασπράδι σε ένα μπολ με ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Χτυπάμε στη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής μέχρι το μείγμα να δημιουργήσει σφιχτές κορυφές. Χτυπάμε το χυμό λεμονιού στο frosting.

Βήμα 14
Πασπαλίζουμε τις κορυφές του κούλιχ και πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένα αμύγδαλα κομμένα σε φέτες.

Καλή όρεξη!