Μία εξαιρετική συνταγή όπου συνδυάζουμε σοκολάτα και μέντα για να δώσουμε έντονη και μοναδική γεύση στα μπράουνις!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι (230 g) ανάλατο βούτυρο
230 g ημίγλυκη σοκολάτα, χοντροκομμένη
1 και 1/2 φλιτζάνι (300 g) ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι (100 g) καστανή ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι + 3 κουταλιές της σούπας (86 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι (21 g) φυσική σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι (115 g) ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια (240 g) ζάχαρη (ζαχαροπλαστικής)
2 κουταλιές της σούπας (30 ml) γάλα
1 και 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα μέντας
προαιρετικά: 1 σταγόνα υγρό ή τζελ πράσινο χρώμα τροφίμων
1/2 φλιτζάνι (115 γρ.) ανάλατο βούτυρο
1 γεμάτη κούπα (περίπου 200 γραμμάρια) ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας
Εκτέλεση:
Για τα brownies:
Λιώστε το βούτυρο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 5 λεπτά. Ή λιώστε σε ένα μεσαίο μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων σε βήματα των 20 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας μετά από κάθε, στο φούρνο μικροκυμάτων. Βγάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 10 λεπτά.
Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στην κάτω τρίτη θέση και προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C. Στρώνουμε τον πάτο και τις πλευρές ενός ταψιού 9×13 με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα, αφήνοντας μια προεξοχή από όλες τις πλευρές. Αφήστε το στην άκρη.
Χτυπάμε την κρυσταλλική και την καστανή ζάχαρη στο κρύο μείγμα σοκολάτας/βουτύρου. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Χτυπάμε και τη βανίλια. Προσθέστε σιγά σιγά το αλάτι, το αλεύρι και τη σκόνη κακάο.
Ρίξτε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και ψήστε για 35 λεπτά ή μέχρι τα μπράουνις να αρχίσουν να απομακρύνονται από τις άκρες του ταψιού. Όλοι οι φούρνοι είναι διαφορετικοί, γι’ αυτό παρακολουθήστε τους μετά από 30 λεπτά και χρησιμοποιήστε το τεστ οδοντογλυφίδας για να δείτε πότε τελειώσει ο δικός σας. Αφήστε τα μπράουνις να κρυώσουν τελείως στο τηγάνι που έχετε τοποθετήσει σε μια σχάρα. Μόλις κρυώσει τελείως, ανασηκώστε το αλουμινόχαρτο από το τηγάνι χρησιμοποιώντας την προεξοχή στα πλάγια. Τοποθετήστε το ολόκληρο σε ένα ταψί καθώς φτιάχνετε το frosting. Μην κόβετε ακόμα σε τετράγωνα.
Για τη μέντα:
Σε ένα μεσαίο μπολ χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός ή με μεγάλο μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη και το γάλα.
Χτυπήστε για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια αυξήστε την ταχύτητα και χτυπήστε για 1 επιπλέον λεπτό. Προσθέστε το εκχύλισμα μέντας και τη χρωστική τροφίμων (αν χρησιμοποιείτε) και χτυπήστε σε δυνατή φωτιά για ακόμη 1 λεπτό.
Δοκιμάστε και προσθέστε μια σταγόνα ή δύο ακόμη εκχύλισμα μέντας αν θέλετε. Πασπαλίστε τα brownies, που τοποθετήσατε στο ταψί, και τοποθετήστε το ταψί στο ψυγείο. Αυτό επιτρέπει στο frosting να «πήξει» πάνω από τα brownies, κάτι που κάνει εύκολο το άπλωμα της στρώσης σοκολάτας. Διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και έως 4 ώρες.
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
Λιώστε το βούτυρο και τα κομματάκια σοκολάτας σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, περίπου 5 λεπτά. Ή λιώστε σε ένα μεσαίο μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων σε βήματα των 20 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας μετά από κάθε, στο φούρνο μικροκυμάτων. Μόλις λιώσει και γίνει λείο, περιχύνουμε με τη στρώση μέντας.
Απλώστε απαλά με ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα. Τοποθετούμε τα μπράουνις, που είναι ακόμα στο ταψί, στο ψυγείο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα (και έως 4 ώρες ή ακόμα και όλη τη νύχτα) για να δέσει η σοκολάτα.
Μόλις κρυώσει, το βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Για καθαρό κόψιμο, κάντε πολύ γρήγορες τομές, χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μεγάλο μαχαίρι και σκουπίστε το μαχαίρι με μια χαρτοπετσέτα ανάμεσα σε κάθε κοπή. Τα brownies είναι εντάξει σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες. Καλύψτε καλά και κρατήστε τα υπολείμματα στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες.