Τεμπούρα λαχανικών: Η τεμπούρα είναι ένα είδος ορεκτικού της ιαπωνικής κουζίνας. Πρόκειται για λαχανικά ή θαλασσινά τηγανισμένα σε μεγάλη ποσότητα λαδιού και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Το ντάσι είναι ένας ιαπωνικός ζωμός που χρησιμοποιείται ως βάση για πολλές σούπες και άλλα πιάτα, όπως η σούπα μίσο, η τεμπούρα με γαρίδες, τα μπολ με ρύζι με κοτόπουλο και αυγό και πολλά άλλα. Με την συνταγή αυτή, η τραγανή και νόστιμη τεμπούρα λαχανικών φτιάχνει ένα εντυπωσιακό ορεκτικό. Σερβίρετε με τη σάλτσα ντιπ ή απλά με σάλτσα σόγιας αν προτιμάτε μια χορτοφαγική επιλογή.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Σάλτσα :
2 κουταλιές της σούπας ελαφριά σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας κρασί μιρίν
⅛ κουταλάκι του γλυκού κόκκοι ντάσι
Κουρκούτι:
1 ¾ φλιτζάνια κρύο νερό
2 κρόκοι αυγών
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο φυτικό λάδι για τηγάνισμα
Λαχανικά:
1 γλυκοπατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε φέτες μισού εκατοστού
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μισούς δακτυλίους
1 πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 φλιτζάνι φρέσκα πράσινα φασόλια, κομμένα
¾ φλιτζάνι μανιτάρια σιτάκε
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Χτυπήστε ελαφρά τη σάλτσα σόγιας, το κρασί mirin και τους κόκκους dashi ντάσι σε ένα μπολ για τη σάλτσα. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Χτυπάμε το νερό και τους κρόκους αυγών μαζί σε ένα μπολ μέχρι να ενωθούν καλά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το ρίχνουμε μέσα και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν κουρκούτι.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα γουόκ ή μια βαθιά κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθεί πολύ, αλλά όχι να καπνίσει.
Βήμα 4
Βουτήξτε τη γλυκοπατάτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα πράσινα φασόλια και τα μανιτάρια shiitake ένα ένα στο κουρκούτι και μεταφέρετε αμέσως στο καυτό λάδι. Τηγανίστε τα σε παρτίδες, φροντίζοντας να μην γεμίσετε το γουόκ, μέχρι να ροδίσει το κουρκούτι, για 2 έως 3 λεπτά ανά πλευρά. Βγάζουμε από το λάδι και μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το περιττό λάδι. Επαναλάβετε μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλα τα λαχανικά. Σερβίρετε ζεστό με σάλτσα ντιπ.
Καλή όρεξη!