Ελληνική Κουζίνα

Τσουρέκι πασχαλινό

Τσουρέκι πασχαλινό

Πάσχα….. των Ελλήνων Πάσχα. Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας μας. Πατροπαράδοτα το τσουρέκι πασχαλινό, είναι απο τα απαραίτητα εδέσματα στο Πασχαλινό τραπέζι. Αυτή τη χρονιά μη το πάρετε έτοιμο. Φτιάξτε αυτή την πανεύκολη συνταγή με τα χεράκια σας και απολαύστε το με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας.

Υλικά που θα χρειαστειτε:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις [όσο πάρει για να γίνει αφράτη ζύμη]

5 μεγάλα αβγά

100 γρ. γάλα φρέσκο

40 γρ. μαγιά [ξερή ή νωπή διαλυμένη σε λίγο νερό]

180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 βανίλια

2 κ.γ. μαχλέπι ή 1 κ.γ. μαστίχα [αλεσμένα]

1 1/2 κ.γ. πορτοκάλι ξύσμα

10 γρ. αλάτι

250 γρ. βιτάμ

Μαύρο σουσάμι ή ψιλοκομμένα αμύγδαλα για το πασπάλισμα

Εκτελεση συνταγης:

Ρίχνουμε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι και το βιτάμ και τα χτυπάμε για 2΄σε χαμηλή ταχύτητα. Μετά συνεχίζουμε το χτύπημα σε γρήγορη ταχύτητα.

Καθώς ζυμώνονται τα υλικά ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βιτάμ και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου,την τοποθετούμε σε μια λαδωμένη λεκάνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει για 20-30 λ. , σκεπασμένη με μια πετσέτα σε θερμό μέρος [30-35 βαθμούς].

Όταν η ζύμη έχει πια αποκτήσει διπλάσιο όγκο δημιουργούμε μπαστούνια ζύμης και φτιάχνουμε πλεξούδες μακρόστενες ή στρογγυλές.

Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, αλείφουμε με κρόκο αβγών, πουδράρουμε με το σουσάμι ή τα ψιλοκομμένα  αμύγδαλα  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30′-40′ ανάλογα με το μέγεθός τους.

Καλή όρεξη!

Πηγή: sintayes.gr