Παγωτό σοκολάτα: Το παγωτό σοκολάτας είναι παγωτό με φυσική ή τεχνητή γεύση σοκολάτας. Είναι η πιο δημοφιλής γεύση και εξαιρετικά αγαπητή στα μικρά παιδιά.Τα παγωτά σοκολατας περιέχουν και αλλα συστατικά. Κομματάκια σοκολάτας, μπισκότο και πολλά άλλα.
Ιστορικό παγωτου σοκολατας
Οι πρώτες συνταγές για παγωτά σοκολάτας δημοσιεύθηκαν στη Νάπολη της Ιταλίας το 1693 στην Αντόνιο Latini «s The Modern Steward . Η σοκολάτα ήταν μια από τις πρώτες γεύσεις παγωτού, που δημιουργήθηκαν πριν από τη βανίλια. Tα κοινά ποτά όπως η ζεστή σοκολάτα, ο καφές και το τσάι ήταν τα πρώτα είδη διατροφής που μετατράπηκαν σε κατεψυγμένα επιδόρπια.
H ζεστή σοκολάτα είχε γίνει ένα δημοφιλές ποτό στην Ευρώπη του 17ου αιώνα, μαζί με τον καφέ και το τσάι. Kαι τα τρία ποτά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή κατεψυγμένων και παγωμένων επιδορπίων.
H Latini παρήγαγε δύο συνταγές για παγάκια με βάση το ποτό, και οι δύο περιείχαν μόνο σοκολάτα και ζάχαρη. Το 1775, ο Ιταλός γιατρός Filippo Baldini έγραψε μια πραγματεία με τίτλο De sorbetti. Στην οποία συνέστησε το παγωτό σοκολάτας ως θεραπεία για διάφορες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ουρικής αρθρίτιδας και του σκορβούτου .
Το παγωτό σοκολάτας έγινε δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη διαφήμιση παγωτού στην Αμερική ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη στις 12 Μαΐου 1777. Όταν ο Philip Lenzi ανακοίνωσε ότι το παγωτό ήταν επίσημα διαθέσιμο “σχεδόν κάθε μέρα”.
Μέχρι το 1800, το παγωτό ήταν ένα σπάνιο και εξωτικό επιδόρπιο που απολάμβανε κυρίως η ελίτ. Περίπου 1800 μονωμένα παγωτά εφευρέθηκαν και η κατασκευή παγωτού σύντομα έγινε βιομηχανία στην Αμερική.
Παραγωγή
Το παγωτό σοκολάτας παρασκευάζεται γενικά με ανάμειξη σκόνης κακάο μαζί με τα αυγά, την κρέμα, τη βανίλια και τη ζάχαρη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παγωτού βανίλιας. Μερικές φορές το ποτό σοκολάτας χρησιμοποιείται εκτός από τη σκόνη κακάου, ή χρησιμοποιείται αποκλειστικά, για τη δημιουργία της γεύσης σοκολάτας. Σκόνη κακάου δίνει στο παγωτό σοκολάτας το καστανό χρώμα του, και είναι ασυνήθιστο να προσθέσετε άλλους χρωματισμούς.
Το Codex Alimentarius , το οποίο παρέχει ένα διεθνές σύνολο προτύπων για τα τρόφιμα, δηλώνει ότι η γεύση στο παγωτό σοκολάτας πρέπει να προέρχεται από μη λιπαρά στερεά κακάου που πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον 2,0-2,5% του βάρους του μίγματος. Ο Κώδικας των Ομοσπονδιακών Κανονισμών των ΗΠΑ “επιτρέπει τη μείωση της περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλακτος και των συνολικών στερεών γάλακτος κατά έναν παράγοντα 2,5 φορές το βάρος των στερεών κακάου”, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η χρήση πρόσθετων γλυκαντικών.
Η ελάχιστη περιεκτικότητα σε λιπαρά παγωτού σοκολάτας τόσο στον Καναδά όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 8%, ανεξάρτητα από την ποσότητα γλυκαντικού σοκολάτας στη συνταγή.
Διαθεσιμότητα
Σοκολάτα παγωτό πωλείται σε εστιατόρια , καφετέριες , Diners , σούπερ μάρκετ , παντοπωλεία και την ευκολία καταστήματα. Οι αίθουσες παγωτού ειδικεύονται στην πώληση παγωτού. Η σοκολάτα είναι μία από τις πέντε γεύσεις.
Άλλες γεύσεις
Το παγωτό σοκολάτας χρησιμοποιείται για τη δημιουργία άλλων γεύσεων, όπως ο βραχώδης δρόμος . Άλλες γεύσεις παγωτού περιέχουν τσιπ σοκολάτας αναμεμιγμένα με το παγωτό. Για παράδειγμα, το (απλό) παγωτό τσιπ σοκολάτας παρασκευάζεται με παγωτό βανίλια, το παγωτό σοκολάτας (ή διπλό τσιπ σοκολάτας) παρασκευάζεται με παγωτό σοκολάτας και το παγωτό τσιπ σοκολάτας μέντας παρασκευάζεται με παγωτό μέντας.
Πηγή: Wikipedia