Μια εύκολη ελληνική συνταγή για να φτιάξετε μια υπέροχη, οικογενειακή λουκανόπιτα με πουρέ γλυκοπατάτας. Μια συνταγή για ένα χορταστικό και εντυπωσιακό πιάτο, ιδανικό για οικογενειακό δείπνο. Μπορείτε να φτιάξετε την επικάλυψη με πατάτες αντί για γλυκοπατάτες και μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα αγαπημένα σας λουκάνικα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
ΓΕΜΙΣΗ ΛΟΥΚΑΝΟΠΙΤΑΣ
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
9 βιολογικά λουκάνικα βοδινού κρέατος καλής ποιότητας (περίπου 750 γραμμάρια)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 μεγάλο κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
½ φλιτζάνι (125 ml) βιολογική σάλτσα ντομάτας
¼ φλιτζάνι (60 ml) σάλτσα worcestershire
1 φλιτζάνι (250 ml) ζωμός βοδινού
3 κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ
¼ φλιτζάνι (60 ml) νερό
¾ φλιτζάνι (90 γραμμάρια) κατεψυγμένα μπιζέλια
ΠΟΥΡΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ
750 γραμμάρια γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
60 γραμμάρια βούτυρο, ψιλοκομμένο
⅓ φλιτζάνι (80 ml) ζεστό γάλα
1¼ φλιτζάνι (125 γραμμάρια) τριμμένο νόστιμο τυρί τσένταρ
Εκτέλεση της συνταγής:
ΓΕΜΙΣΗ ΛΟΥΚΑΝΟΠΙΤΑΣ
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα λουκάνικα. Μαγειρέψτε, γυρίζοντας τακτικά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και τα κόβουμε σε διαγώνιες φέτες πάχους 2 εκατοστών (περίπου 4 φέτες ανά λουκάνικο). Κρατήστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και πετάξτε το υπόλοιπο.
Βήμα 2
Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και το θυμάρι, ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τη σάλτσα worcestershire, το ζωμό και το συνδυασμό κορν φλάουερ με νερό. Ανακατεύουμε να ενωθούν, σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, χωρίς καπάκι, για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίξτε μέσα τα λουκάνικα και τα μπιζέλια
ΠΟΥΡEΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ
Βήμα 1
Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C/200°C (στον αέρα). Μαγειρέψτε τις γλυκοπατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το γάλα. Πολτοποιήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε τα ¾ του τυριού. Αλατοπιπερώνουμε
Βήμα 2
Ρίξτε το μείγμα λουκάνικου σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνουμε με πουρέ γλυκοπατάτας και ανακατεύουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Συμβουλές του Σεφ:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γλυκοπατάτα με μια αλευρωμένη πατάτα
Για αυτή τη συνταγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε αρωματικό λουκάνικο.
Καταψύξτε τις μερίδες σε αεροστεγή δοχεία. Τοποθετήστε ετικέτα και καταψύξτε για έως και 1 μήνα. Ζεσταίνετε ξανά στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ζεστό φούρνο
Καλή όρεξη!