Αγγλική Κουζίνα

Πουτίγκα καραμέλας

Πουτίγκα καραμέλας

Πουτίγκα καραμέλας: Μια αγγλική συνταγή για μια καταπληκτική πουτίγκα, ελαφριά και με αληθινή γεύση toffee. Το πεκάν που χρησιμοποιείται σε αυτή τη συνταγή, είναι καρπός που προέρχεται από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και το βόρειο Μεξικό που μοιάζει στο σχήμα με το καρύδι και έχει βουτυρένια υφή αλλά γλυκιά γεύση. Επίσης, το μικτό μπαχαρικό, που ονομάζεται επίσης μπαχαρικό πουτίγκας, είναι ένα βρετανικό μείγμα γλυκών μπαχαρικών, παρόμοιο με το μπαχαρικό της κολοκυθόπιτας που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κανέλα είναι η κυρίαρχη γεύση, με μοσχοκάρυδο και μπαχάρι. Δοκιμάστε αυτή την πουτίγκα και θα σας μείνει αξέχαστη!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

200 γραμμάρια βούτυρο, μαλακωμένο, συν επιπλέον για τη φόρμα
300 γραμμάρια χουρμάδες
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
100 ml σκούρο ρούμι (προαιρετικά)
100 γραμμάρια πεκάν, χοντροκομμένα
225 γραμμάρια ελαφριά ακατέργαστη ζάχαρη
4 αυγά
225 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού μικτό μπαχαρικό
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
παγωτό βανίλια, ή κρέμα γάλακτος, για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα
150 γραμμάρια ελαφριά ακατέργαστη ζάχαρη
50 γραμμάρια βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι
200 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βουτυρώνετε μια μεσαία ορθογώνια φόρμα ψησίματος (περίπου 30 x 20 εκ. και βάθους τουλάχιστον 5 εκ.) και στρώνετε με λαδόκολλα. Βάλτε τους χουρμάδες σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ με σόδα και βανίλια και στη συνέχεια, περιχύστε με το ρούμι, αν χρησιμοποιείτε, και 200 ​​ml βραστό νερό. (Αν παραλείψετε το ρούμι, χρησιμοποιήστε 300 ml νερό.) Αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, καβουρδίστε τα πεκάν σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν λίγο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190C. Ρίξτε τους χουρμάδες και το υγρό μουλιάσματος σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να ψιλοκοπούν. Ρίξτε το μισό στο μπολ και, στη συνέχεια, χτυπήστε το υπόλοιπο μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές. Ρίξτε το πάνω από τους χοντροκομμένους χουρμάδες στο μπολ.

Βήμα 3
Ρίξτε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και χτυπήστε με ηλεκτρικό σύρμα για 3-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Ή, κάντε το σε ένα μίξερ. Χτυπάμε τα αυγά, ένα-ένα, και μετά ρίχνουμε απαλά το αλεύρι, τα μπαχαρικά και μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Το κουρκούτι θα πρέπει να είναι πηχτό. Προσθέστε το μείγμα του χουρμά και τα πεκάν και, στη συνέχεια, αδειάστε τα όλα στην προετοιμασμένη φόρμα. Ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και ψήστε για 30-35 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί και μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στη μέση να βγει καθαρή.

Βήμα 4
Όσο ψήνεται η πουτίγκα, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Ρίξτε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να λιώσει το βούτυρο. Χτυπήστε για 3 λεπτά μέχρι να γίνει παχύρρευστο το μείγμα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαύρη σάλτσα καραμέλας toffee. Περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος του χρόνου ψησίματος της πουτίγκας, την βγάζουμε από το φούρνο, περιχύνουμε τη μισή σάλτσα και απλώνουμε με μια σπάτουλα να την σκεπάσει. Ψήνετε για 6-8 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά σερβίρουμε ζεστό ή απλά χλιαρό με παγωτό ή κρέμα γάλακτος, με περιχυμένη την υπόλοιπη σάλτσα.

Καλή όρεξη!