Δοκιμάστε αυτή την συνταγή της αγγλικής κουζίνας για να κάνετε μια ψαρόπιτα σε τέσσερα βήματα. Νόστιμη και εύκολη – μια ψαρόπιτα που μπορεί να φτιάξει ο καθένας, απλώς ακολουθώντας προσεκτικά τα βήματα αυτής της διδακτικής συνταγής. Θα μάθετε πώς να ποσάρετε τα ψάρια και να κάνετε μια λευκή σάλτσα επίσης. Στο τέλος θα πάρετε μια τεράστια ικανοποίηση απολαμβάνοντας το υπέροχο πιάτο που μαγειρέψατε!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
400 γραμμάρια φιλέτο λευκού ψαριού, χωρίς πέτσα
400 γραμμάρια φιλέτο καπνιστού μπακαλιάρου, χωρίς πέτσα
600 ml γάλα
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
4 γαρύφαλλα
2 φύλλα δάφνης
4 αυγά
1 μικρό ματσάκι μαϊντανός, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένος
100 γραμμάρια βούτυρο
50 γραμμάρια αλεύρι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ίσα κομμάτια
50 γραμμάρια τυρί τσένταρ, τριμμένο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ποσάρετε 400 γραμμάρια φιλέτα λευκού ψαριού χωρίς πέτσα και 400 γραμμάρια φιλέτα καπνιστού μπακαλιάρου χωρίς πέτσα: Βάζουμε το ψάρι στο τηγάνι και περιχύνουμε με 500 ml από το γάλα. Κόψτε 1 μικρό κρεμμύδι στα τέσσερα, βάζουμε στο κάθε τέταρτο ένα γαρύφαλλο και μετά προσθέστε τα στο γάλα, με 2 φύλλα δάφνης. Βάλτε το γάλα να βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά. Βγάζουμε το ψάρι σε ένα πιάτο και στραγγίζουμε το γάλα σε μια κανάτα να κρυώσει. Ξεφλουδίστε το ψάρι και κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια σε ένα ταψί.
Βήμα 2
Βράζουμε 4 αυγά: Βάλτε ένα μικρό τηγάνι με νερό να βράσει απαλά και στη συνέχεια χαμηλώστε προσεκτικά τα αυγά με μια τρυπητή κουτάλα. Αφήστε το το νερό σε μια ήπια βράση, με μερικές μόνο φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Ρυθμίστε το χρονόμετρο για 8 λεπτά, μαγειρέψτε, στη συνέχεια στραγγίστε και κρυώστε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Ξεφλουδίστε τα, κόψτε τα στα τέσσερα και απλώστε τα πάνω από το ψάρι και στη συνέχεια σκορπίστε από πάνω τα ψιλοκομμένα φύλλα από ένα μικρό ματσάκι μαϊντανού.
Βήμα 3
Φτιάξτε τη σάλτσα: Λιώστε 50 γραμμάρια βούτυρο σε ένα τηγάνι, ανακατέψτε με 50 γραμμάρια αλεύρι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο από το κρύο γάλα ποσέ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Συνεχίστε να προσθέτετε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα. Ξαναβάλτε στη φωτιά, αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και μετά περιχύνουμε το ψάρι.
Βήμα 4
Τακτοποιήστε τα στο ταψί και ψήστε: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Βράζουμε 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε ίσες φέτες, για 20 λεπτά. Στραγγίζουμε, αλατοπιπερώνουμε και τις πολτοποιούμε με τα υπόλοιπα 50 γραμμάρια βούτυρο και 100 ml γάλα. Απλώστε τον πουρέ πάνω από το ψάρι στο ταψί, ξεκινώντας από την άκρη και προχωρώντας προς τα μέσα – σπρώξτε τον πουρέ δεξιά στις άκρες για να σφραγιστεί. Αφρατέψτε την κορυφή με ένα πιρούνι, πασπαλίστε με 50 γραμμάρια τριμμένο τσένταρ και στη συνέχεια ψήστε για 30 λεπτά. Μπορείτε να το ετοιμάσετε από μια μέρα πριν και να το βάλετε στο ψυγείο. Για να το ολοκληρώσετε, ψήστε το για 40 λεπτά. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!