Μια όμορφη συνταγή της αγγλικής κουζίνας για να φτιάξετε μια πολύ ιδιαίτερη τάρτα με κουκιά και τυρί Lancashire, που θα κάνει το πικνίκ σας αξέχαστο. Η βάση είναι φτιαγμένη από ζύμη με κρούστα και από πάνω απλώνεται μια γεμάτη γέμιση από κουκιά και τυρί Lancashire. Η τάρτα μπορεί να φτιαχτεί εκ των προτέρων και να σερβίρεται κρύα ή ζεστή. Είναι ένα υπέροχο πιάτο για μια ελαφριά καλοκαιρινή επιλογή για γεύμα ή για πικνίκ στο πάρκο.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Για τη ζύμη:
(Ή χρησιμοποιήστε 300g έτοιμη αγορασμένη ζύμη με κρούστα)
200 γρ αλεύρι απλό, κοσκινισμένο
100 γρ βούτυρο ανάλατο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 μέτριο αυγό
Για τη γέμιση:
300 γραμμάρια φρέσκα κουκιά, ξεφλουδισμένα (περίπου 900 γραμμάρια με τον λοβό τους)
100 γρ ψητό ζαμπόν με γλάσο μελιού, κομμένο σε κύβους
175 γρ αγγλικό μαλακό τυρί lancashire
4 μέτρια αυγά
200 ml κρεμ φρες
100 ml γάλα
πράσινη σαλάτα, για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Φτιάξτε τη ζύμη. Ρίξτε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα για λίγο, προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστούν μικροί σβώλοι. Βγάλτε τα από το μπλέντερ και πλάθετε σε μπάλα, στη συνέχεια τυλίξτε με μεμβράνη και αφήστε τη να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά. Ανοίξτε τη για να χωρέσει ένα στρογγυλό ταψί, πλάτους 4 εκατοστών και 23 εκατοστών. Την πιέζουμε στη βάση και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
ΒΗΜΑ 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Βράζετε τα κουκιά σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζετε και τα φρεσκάρετε σε κρύο νερό. Στεγνώστε ταμποναριστά.
ΒΗΜΑ 3
Σκεπάστε τη ζύμη μέσα στο ταψί με αλουμινόχαρτο, βάλτε από πάνω αρκετά φασόλια για βάρος -για να μη φουσκώσει πολύ, και ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Ψύξτε ελαφρά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 190C.
ΒΗΜΑ 4
Σκορπίζουμε τα κουκιά και το ζαμπόν στο ταψί και από πάνω θρυμματίζουμε το τυρί. Χτυπάμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε τα φασόλια και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Σερβίρουμε ζεστό, με σαλάτα.
Καλή όρεξη!