Αγγλική Κουζίνα

Μπάρα μπρίθ με κρούστα ζάχαρης

Μπάρα μπρίθ με κρούστα ζάχαρης

Μπάρα μπρίθ με κρούστα ζάχαρης: Μια πρωτότυπη συνταγή της αγγλικής κουζίνας. Το μπάρα μπριθ, (σημαίνει επί λέξει «ψεκασμένο ψωμί») είναι ένα κλασικό συνοδευτικό ψωμί, αρωματισμένο με τσάι, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά και είναι πολύ συνηθισμένο σχεδόν σε κάθε πόλη της Ουαλίας. Εχει πολύ ιδιαίτερη γεύση και υφή, γίνεται πραγματικά πολύ εύκολα και γρήγορα. Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

400 γραμμάρια ανάμεικτα φρούτα
1 συσκευασία (75 γραμμάρια) αποξηραμένα κράνμπερι
1 κούπα ζεστό δυνατό μαύρο τσάι
100 γραμμάρια βούτυρο, συν έξτρα για το άλειμμα
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι
2 αυγά
450 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του – δοκιμάστε ένα μείγμα ολικής αλέσεως και λευκού
175 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
Από 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα και τριμμένο τζίντζερ
4 κουταλιές της σούπας γάλα
50 γραμμάρια ζάχαρη ή θρυμματισμένους κύβους ζάχαρης, για διακόσμηση

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ανακατέψτε τα αποξηραμένα φρούτα και τα κράνμπερι σε ένα μεγάλο μπολ και μετά ρίξτε από πάνω το ζεστό τσάι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να μουλιάσει όλο το βράδυ.

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180C. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε τον πάτο μιας φόρμας για ψωμί με λαδόκολλα. Λιώστε το βούτυρο και τη μαρμελάδα μαζί σε ένα τηγάνι. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και μετά ρίχνουμε μέσα και χτυπάμε τα αυγά. Στραγγίστε τυχόν περίσσεια τσαγιού από τα φρούτα. Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά μαζί και μετά προσθέτουμε τα φρούτα, το μείγμα βουτύρου και το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα κουρκούτι. Το κουρκούτι πρέπει να πέφτει απαλά από το κουτάλι – προσθέστε κι άλλο γάλα αν χρειάζεται.

Βήμα 3
Αδειάστε με ένα κουτάλι το κουρκούτι στο ταψί και ισιώστε το πάνω μέρος. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη ζάχαρη και ψήνουμε για 1-1 ¼ ώρα μέχρι να ροδίσει, και μια οδοντογλυφίδα που θα βάλουμε μέσα να βγει καθαρή. Σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο αν αρχίσει να παίρνει πολύ σκούρο χρώμα πριν ψηθεί στη μέση. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς στο ταψί και σερβίρουμε σε φέτες.

Καλή όρεξη!