Γαλλικό τοστ λεμόνι με δαμάσκηνα: Με αυτή τη συνταγή της γαλλικής κουζίνας μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πολύ ωραίο επιδόρπιο. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε υλικά – μόνο ένα σακουλάκι δαμάσκηνα- αρκούν αυτά που έχετε και που συνήθως υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Ενα γρήγορο, ζουμερό και λαχταριστό επιδόρπιο, που θα το απολαύσουν όλοι!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 αυγά
100 ml γάλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
4 φέτες ψωμί ή μπριός, κομμένες στη μέση διαγώνια
50 γραμμάρια βούτυρο
450 γραμμάρια δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
κρεμ φρες ή παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Σε ένα ρηχό πιάτο ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και τη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Προσθέστε το ψωμί και αφήστε το στο υγρό μέχρι να μουλιάσει καλά.
Βήμα 2
Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 25 γραμμάρια βούτυρο σε ένα τηγάνι και στη συνέχεια ζεστάνετε απαλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε τα δαμάσκηνα και στη συνέχεια μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν και ο χυμός να ροδίσει, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια ζεστάνετε απαλά για να φτιάξετε ένα ελαφρύ σιρόπι.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τις φέτες ψωμιού και τις τηγανίζουμε από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Σε κάθε πιάτο βάζετε δύο φέτες, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη και μετά ρίχνετε με κουτάλι τα δαμάσκηνα και τους χυμούς τους. Τις σερβίρουμε σκέτες, με κρεμ φρες ή με παγωτό βανίλια.
Καλή όρεξη!