Μια ξεχωριστή συνταγή της γαλλικής κουζίνας, που θα σας βοηθήσει να κάνετε ένα λαχταριστό γαλλικό τοστ με ψωμί χαλά και γκρέιπφρουτ. Το χαλά (challah) είναι ένα ειδικό ψωμί, παρόμοιο με το μπριός, συνηθισμένο σε εβραϊκές γιορτές, συνήθως πλεγμένο, που φτιάχνεται με ζύμη και είναι εμπλουτισμένο με αυγό. Ο συνδυασμός του με γκρέϊπφρουτ και ανάμεικτα μπαχαρικά, απογειώνουν την γεύση του και το κάνουν τέλειο!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 μεγάλα αυγά
100 ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα
3 γκρέιπφρουτ, ξύσμα και κομμάτια από 1, χυμός από 2
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
4 χοντρές φέτες ψωμί challah
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτο μπαχαρικό
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο, για τηγάνισμα
50 γραμμάρια κρεμ φρές, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο πιάτο ανακατεύουμε και χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το ξύσμα γκρέιπφρουτ και την κανέλα. Βουτήξτε τις φέτες χαλά μέχρι να επικαλυφθούν πλήρως και μετά αφήστε τις να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά (ή σκεπασμένες όλη τη νύχτα στο ψυγείο).
Βήμα 2
Ρίξτε το χυμό γκρέιπφρουτ σε μια μικρή κατσαρόλα με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και βάλτε το σε απαλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε δυνατά μέχρι να πήξει και γίνει σαν σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3
Ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο πιάτο και ανακατέψτε με το ανάμεικτο μπαχαρικό. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, βγάζουμε 2 φέτες χαλά από το μείγμα των αυγών και τις βάζουμε στο τηγάνι με προσοχή (θα είναι λεπτές). Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε ξανά το σιρόπι γκρέιπφρουτ σε ήπια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Τηγανίζουμε τις υπόλοιπες φέτες χαλά. Βουτήξτε κάθε φέτα στην ζάχαρη άχνη και γυρίστε την μέχρι να καλυφθεί τελείως.
Βήμα 4
Σερβίρετε με τα κομμάτια γκρέιπφρουτ, λίγο από το σιρόπι γκρέιπφρουτ και μια κουταλιά κρεμ φρες.
Καλή όρεξη!