Γερμανική Κουζίνα

Γερμανικά μάφιν stollen

Γερμανικά μάφιν stollen

Γερμανικά μάφιν stollen: Μια περίφημη συνταγή της γερμανικής κουζίνας, για να ετοιμάσετε γρήγορα και εύκολα γερμανικά γλυκά. Αυτά τα παραδοσιακά μικρά κέικ είναι γεμάτα με όλες τις γιορτινές, φρουτώδεις γεύσεις αυτού του κλασικού γερμανικού χριστουγεννιάτικου γλυκού – ιδανικά για το πρωί των Χριστουγέννων ή για να τα απολαύσετε με το τσάι ή τον καφέ σας!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

200 γραμμάρια αλεύρι
50 γραμμάρια αμύγδαλα, αλεσμένα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
100 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια αμυγδαλόπαστα σε κύβους
25 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
50 γραμμάρια αμύγδαλα, καβουρδισμένα σε νιφάδες
25 γραμμάρια σουλτανίνα ή σταφίδες
50 γραμμάρια αποξηραμένα κεράσια ή κράνμπερι
50 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε κύβους
2 μεγάλα αυγά
100 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο, λιωμένο και κρυωμένο
125 ml φυσικό γιαούρτι, πλήρες σε λιπαρά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Θα χρειαστείτε επίσης:
12 χάρτινες θήκες για μάφιν

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220C και βάζουμε τις θήκες για μάφινς σε μια φόρμα για 12 μάφινς. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, τη ζάχαρη, την αμυγδαλόπαστα, τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα. Χτυπάμε μαζί τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι και το εκχύλισμα αμυγδάλου, στη συνέχεια τα ρίχνουμε στα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα – το πιο σημαντικό είναι να μην ανακατευτεί υπερβολικά – μην ανησυχείτε αν υπάρχουν ακόμα μερικά αλευρωμένα κομμάτια.

Βήμα 2
Μοιράζουμε γρήγορα το μείγμα στις θήκες και βάζουμε στο φούρνο στο πάνω ράφι. Ψήνετε για 5 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά στους 180 C και ψήνετε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στη μέση τους να βγαίνει καθαρή.

Βήμα 3
Μόλις κρυώσουν λίγο και είναι αρκετά σφιχτά για να τα πιάσετε, τα βγάζετε από τη φόρμα σε συρμάτινες σχάρες και τα κρυώνετε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και κοσκινίζουμε πάνω από τα μάφινς. Σερβίρετέ τα ζεστά. Διατηρούνται για 3 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο.

Καλή όρεξη!