Ινδική Κουζίνα

Ινδικό dhal με ρεβύθια και καρύδα

Ινδικό dhal με ρεβύθια και καρύδα

Στην ινδική κουζίνα, τα dhal είναι αποξηραμένα όσπρια που δεν απαιτούν μούλιασμα πριν το μαγείρεμα. Με αυτή τη συνταγή θα ετοιμάσετε ένα καταπληκτικό πιάτο με ρεβίθια και καρύδα, αρωματισμένο με διάφορα μυρωδικά. Η προετοιμασία του είναι γρήγορη και εύκολη, με αποτέλεσμα ένα πιάτο γεμάτο χρώμα και γεύση. Μπορείτε να το σερβίρετε ως συνοδευτικό σε ένα κυρίως πιάτο, ως σνακ, ή ακόμη και να το προσθέσετε σε σαλάτες για μια διαφορετική νότα.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο γκι (κλαριφιέ) ή φυστικέλαιο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
8 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κομμάτι τζίντζερ, 3 εκ., ξεφλουδισμένο και τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά
1 κουταλιά της σούπας σπόρους μαύρο κύμινο
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 ξυλάκι κανέλας
½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
4 λοβούς κάρδαμου, ξεσποριασμένο και αλεσμένο
2 φύλλα δάφνης
2 συσκευασίες (x 400g) ρεβίθια, στραγγισμένα
75 γραμμάρια αρακά
1 συσκευασία (400 ml) γάλα καρύδας
Για το γαρνίρισμα:
2 κουταλιές της σούπας γκι, ή ανάλατο βούτυρο
2 κρεμμύδια εσαλότ, κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας σπόρους κύμινου
1 κουταλάκι σπόρους μαύρης μουστάρδας
½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
3 κουταλιές της σούπας φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Ζεσταίνουμε το γκι ή το φυστικέλαιο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει και μαλακό και να χρυσίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και μαγειρέψτε για άλλα δύο λεπτά. Ρίξτε όλα τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό περίπου, στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και 450 ml νερό. Το αφήνουμε μέχρι λίγο πριν να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μπιζέλια. Αν σας αρέσει το νταλ σας παχύρρευστο σε υφή, πολτοποιήστε τα ρεβίθια για να σπάσουν. Εάν το μείγμα στεγνώσει, προσθέστε περισσότερο νερό. Αν είναι πολύ αραιό, συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να πάρει το πάχος που θέλετε. Δεν υπάρχει «σωστό» αποτέλεσμα. Το dhal μπορεί να είναι σχεδόν σαν ζωμός ή ακόμη και σαν πηχτός πουρές.

ΒΗΜΑ 2

Για το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε το γκι ή το βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια εσαλότ. Τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και μετά προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου, τους σπόρους μαύρης μουστάρδας και τις νιφάδες τσίλι. Μαγειρέψτε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Σκορπίζουμε τον κόλιανδρο πάνω από το νταλ και μετά περιχύνουμε το βούτυρο με μπαχαρικά. Ετοιμο για σερβίρισμα.

Καλή όρεξη!