Το κοτόπουλο βουτύρου, παραδοσιακά γνωστό ως murgh makhani, είναι ένα ινδικό πιάτο που προέρχεται από το Νέο Δελχί. Είναι ένα είδος κάρυ από κοτόπουλο με καρυκευμένη σάλτσα ντομάτας και βουτύρου. Η σάλτσα του είναι γνωστή για την πλούσια υφή της. Ένα σπιτικό κάρι που ανταγωνίζεται άνετα το πακέτο takeout που σερβίρουν τα εστιατόρια ινδικών φαγητών – μια πλούσια μίξη μπαχαρικών αναμειγνύεται με κρεμώδες ghee.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Δύο σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
Ένα κομμάτι τζίντζερ, στο μέγεθος αντίχειρα, χοντροκομμένο
2 πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες (αφήνουμε τους σπόρους αν τις θέλετε πιο καυτερές)
1 μικρό ματσάκι κολιάντρο, με τα φύλλα ξεχωριστά και τα κοτσάνια χοντροκομμένα
3 κ.σ. διαυγασμένο βούτυρο (ghee) ή φυτικό λάδι
2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
Από 2 κ.γ. κουρκουμά, γκαράμ μασάλα και κύμινου σε σκόνη
1 κ.γ. θυμάρι
4 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε κύβους 2,5 εκ.
4 γαρύφαλλα
12 λοβοί κάρδαμου, ξεσποριασμένοι
1 ξυλάκι κανέλα
1 κονσέρβα ντομάτας 400γρ.
150ml γιαούρτι
50ml κρέμα γάλακτος
Πίτες chapatis και ρύζι, για σερβίρισμα.
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Τοποθετήστε το σκόρδο, το τζίντζερ, τα τσίλι και τα κοτσάνια του κόλιανδρου στο μπλέντερ με αρκετή πρέζα αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια λεπτή πάστα – ή αλέστε τα να γίνουν μια πάστα χρησιμοποιώντας ένα γουδοχέρι και γουδί.
ΒΗΜΑ 2
Θερμάνετε 2 κ.σ. της ghee ή του ελαίου σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε αργά για 15-20 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν και να καραμελώσουν. Ρίξτε την πάστα σκόρδου-τζίντζερ, αυξήστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέστε τα μπαχαρικά σε σκόνη και μαγειρέψτε για 2 ακόμα λεπτά μέχρι να αρωματικοποιηθούν. Βγάλτε το κρεμμύδι από το τηγάνι σε ένα μπολ.
ΒΗΜΑ 3
Προσθέστε το υπόλοιπο ghee ή το λάδι στο τηγάνι και ψήστε το κοτόπουλο σε μέτρια έως υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Βγάλτε το από τη φωτιά, σκεπάστε το και αφήστε το στην άκρη.
ΒΗΜΑ 4
Ξαναβάλτε το μείγμα των κρεμμυδιών στο τηγάνι μαζί με τα ολόκληρα μπαχαρικά, τις ντομάτες και την κονσέρβα τους γεμάτη με νερό (400ml). Βάλτε τα να βράσουν, σκεπάστε και μαγειρέψτε απαλά για 40 λεπτά.
ΒΗΜΑ 5
Επιστρέψτε το κοτόπουλο στο τηγάνι και μαγειρέψτε χωρίς καπάκι για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και το κοτόπουλο να ψηθεί πλήρως. Ανακατέψτε το γιαούρτι και το κρέμα, προσθέστε αλάτι και πιπέρι και ρίξτε από πάνω φύλλα κόλιανδρου. Σερβίρετε με chapatis και ρύζι.
Καλή όρεξη!