Δοκιμάστε αυτή την αυθεντική συνταγή της ινδικής κουζίνας για ένα υπέροχο και απολαυστικό πιάτο με μοσχαρίσο κάρυ της Γκόα, μια περιοχή της Ινδίας, διάσημη για τις ακτές της αλλά και για την κουζίνα της. Εάν το σχεδιάζετε εκ των προτέρων, μπορείτε να μαγειρέψετε το μοσχαρίσιο κρέας εκ των προτέρων και μετά να ετοιμάσετε το κάρυ σε λιγότερο από 30 λεπτά. Σερβίρετέ το ζεστό με ρύζι μπασμάτι.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας για στιφάδο
αλάτι
6 πιπεριές τσίλι Κασμίρ
1 κομμάτι (2,5 εκατοστά) ξυλάκι κανέλας
1 ½ κουταλιά της σούπας σπόροι κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου
4 κόκκους μαύρου πιπεριού
3 λοβούς κάρδαμου
6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κομμάτι (2,5 εκατοστά) φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 με 6 φρέσκα φύλλα κάρυ
2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
1 μέτρια ντομάτα, ψιλοκομμένη
¼ φλιτζάνι φρέσκα φασολάκια, κομμένα σε φέτες διαγώνια
4 κουταλιές της σούπας χυμό ταμαρίνδου
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τοποθετήστε το μοσχαρίσιο κρέας σε ένα μικρό τηγάνι, καλύψτε το με νερό και αλατοπιπερώστε. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Βάλτε το καπάκι, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει το κρέας, για 1 έως 2 ώρες. Βγάλτε και κόψτε το κρέας σε κύβους. Κρατήστε τα υπόλοιπα υγρά στο τηγάνι.
Βήμα 2
Σε ένα στεγνό τηγάνι ψήστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τις πιπεριές τσίλι, το ξυλάκι κανέλας, τους σπόρους κύμινου, τους σπόρους κόλιανδρου, τους κόκκους πιπεριού και τους λοβούς κάρδαμου μέχρι να μυρίσουν, για 2 έως 3 λεπτά. Μεταφέρετέ τα σε ένα μύλο μπαχαρικών και μετατρέψτε τα σε λεπτή σκόνη. Βάλτε τα σε ένα γουδί, προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και με ένα γουδοχέρι αλέστε τα να γίνουν μια πάστα.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα φύλλα κάρυ. Μαγειρέψτε μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν, για 5 με 7 λεπτά. Ρίχνουμε την πάστα μπαχαρικών και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε τους κύβους του μοσχαρίσιου κρέατος και τα κρατημένα υγρά. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Βήμα 4
Μόλις πάρουν μια βράση, προσθέτουμε τις πατάτες, την ντομάτα και τα φασολάκια. Πασπαλίζουμε με επιπλέον αλάτι για γεύση. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε απαλά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου για 20 λεπτά. Τελειώστε προσθέτοντας τον χυμό ταμαρίνδου. Μαγειρέψτε λίγα λεπτά ακόμα πριν σερβίρετε.
Σημειώσεις Μάγειρα:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο γκι αντί για λάδι.
Αντί να ξεκινήσετε με ολόκληρα μπαχαρικά και να τα αλέσετε μόνοι σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεσμένα μπαχαρικά. Καβουρδίστε τα αλεσμένα μπαχαρικά απαλά και μετά ανακατέψτε τα με το τζίντζερ και το σκόρδο για να κάνετε μια πάστα.
Επίσης, αντί για φρέσκια ντομάτα, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε 1 έως 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας.
Καλή όρεξη!