Μια πολύ ξεχωριστή συνταγή της ιρλανδικής κουζίνας για να ετοιμάσετε μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική πουτίγκα μπύρας με κρέμα ουίσκι. Το μούλιασμα της σταφίδας και των φρούτων σε ιρλανδική μαύρη μπύρα την γεμίζει πραγματικά και της δίνει πολύ ωραίο σκούρο χρώμα και μια πλούσια γεύση, χωρίς την πικράδα του μπράντι ή του ρουμιού. Είναι υπέροχη, αξίζει να την δοκιμάσετε!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
140 γραμμάρια απλή σταφίδα
140 γραμμάρια σταφίδα σουλτανίνα
140 γραμμάρια σταφίδα Ζακύνθου
140 γραμμάρια χουρμά, ψιλοκομμένο
50 γραμμάρια ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού
1 μεγάλο μήλο (περίπου 125 γραμμάρια), ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
250 ml ιρλανδική μαύρη μπύρα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
100 γραμμάρια βούτυρο κρύο, συν επιπλέον για το ταψί
100 γραμμάρια ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη, συν 2 κουταλιές της σούπας
100 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
50 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2 αυγά
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ανακατεύουμε τα αποξηραμένα φρούτα και το μήλο, μετά προσθέτουμε την μαύρη μπύρα, το πορτοκάλι και το λεμόνι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε όλη τη νύχτα να μουλιάσουν. Βουτυρώνετε ένα μπολ για πουτίγκα 1,25 λίτρων και μετά ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη. Γυρίστε το μπολ υπό γωνία, ρίχνοντας τη ζάχαρη καθώς καλύπτετε το εσωτερικό του μπολ.
Βήμα 2
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα ξηρά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Τρίβουμε το βούτυρο, το προσθέτουμε στο μπολ μαζί με τα αυγά και τα φρούτα και ανακατεύουμε καλά. Ρίξτε ένα κουτάλι στο μπολ της πουτίγκας και ισιώστε την κορυφή.
Βήμα 3
Παίρνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου μήκους περίπου 30 εκατοστών, καλύψτε το με λαδόκολλα ίδιου μεγέθους και βουτυρώνουμε τη λαδόκολλα. Διπλώνουμε μια πιέτα 3 εκατοστών στη μέση και μετά βάζουμε από πάνω την πουτίγκα. Δέστε με κορδόνι κάτω από το χείλος του μπολ, κάνοντας ένα χερούλι καθώς προχωράτε. Κόψτε το χαρτί και το αλουμινόχαρτο σε περίπου 5 εκατοστά και στη συνέχεια βάλτε το προς τα κάτω.
Βήμα 4
Βάλτε την πουτίγκα σε ένα πυρίμαχο πιατάκι σε μια κατσαρόλα και, στη συνέχεια, ρίξτε την σε μόλις βρασμένο νερό, να φτάσει μέχρι τη μέση του μπολ. Καλύψτε και αχνίστε για 6 ώρες, συμπληρώνοντας νερό κατά διαστήματα. Καλύψτε ξανά με καινούργια λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και φυλάξτε την σε δροσερό μέρος. Για να ξαναζεσταίνετε, αχνίστε για 1 ώρα ή στο φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς αλουμινόχαρτο, για 10 λεπτά σε μέτρια ποσότητα. Μπορείτε να σερβίρετε με κρέμα ουίσκι (κρέμα γάλακτος, χτυπημένη με ζάχαρη άχνη και ουίσκι).
Καλή όρεξη!