Μια ιρλανδική συνταγή για πρωινό ή brunch ή ακόμη εναλλακτικό συνοδευτικό με τηγανίτες πατάτας και κρεμμυδάκι. Ενα πιάτο εμπνευσμένο από την Ιρλανδία βασίζεται σε «boxty» ή κέικ πατάτας. Μπορείτε να το ετοιμάσετε απλά και γρήγορα και να απολαύσετε το υπέροχο αποτέλεσμα! Εάν φτιάχνετε διπλή ποσότητα από αυτές τις τηγανίτες, βάλτε τις ψημένες σε ένα πιάτο καλυμμένο με αλουμινόχαρτο σε χαμηλό φούρνο για να διατηρηθούν ζεστές όσο τηγανίζετε την επόμενη παρτίδα. Επίσης, μπορείτε άφοβα να τις καταψύξετε για μελλοντική χρήση.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
140 γραμμάρια πατάτες (ζυγισμένες μετά το ξεφλούδισμα), κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
50 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
3 μεγάλα αυγά
5 κουταλιές της σούπας γάλα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο, συν επιπλέον αν χρειαστεί
1 κουτάλι της σούπας βούτυρο
6 φέτες μπέικον (καπνιστό ή άκαπνο)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο τηγάνι με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε καλά, τις ρίχνουμε ξανά στο τηγάνι, τις ανακινούμε για 1 λεπτό σε ήπια φωτιά να στεγνώσουν, μετά τις πολτοποιούμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ βάζουμε τον πολτό που έχει κρυώσει με το αλεύρι και την σόδα. Χτυπάμε 1 αυγό με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε, το ρίχνουμε στο μπολ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κρατώντας μερικά για να τα σερβίρουμε.
Βήμα 3
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και το βούτυρο μέχρι να ροδίσουν και μετά ρίχνουμε με κουτάλι το μισό μείγμα για να γίνουν 3 τηγανίτες. Τηγανίστε για 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί από κάτω, στη συνέχεια αναποδογυρίστε και τηγανίστε και την άλλη πλευρά. Διατηρήστε τις ζεστές στο φούρνο ενώ φτιάχνετε άλλες 3 τηγανίτες.
Βήμα 4
Σκουπίζουμε το τηγάνι, προσθέτουμε το μπέικον και τσιγαρίζουμε μέχρι να γίνει σχεδόν τραγανό. Σπρώξτε το προς τη μία πλευρά και σπάστε τα 2 αυγά που έχουν απομείνει – ρίξτε λίγο λάδι αν χρειαστεί. Τηγανίζουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και μετά σερβίρουμε μαζί με τις τηγανίτες και το μπέικον, πασπαλισμένα με τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Καλή όρεξη!