Ιταλική Κουζίνα

Ιταλικό μοσχαράκι στιφάδο

Ιταλικό μοσχαράκι στιφάδο

Μια συνταγή της ιταλικής κουζίνας για ένα υπέροχο και χορταστικό μοσχαράκι στιφάδο με λαχανικά, που μπορεί να παρασκευαστεί με αργό μαγείρεμα. Γίνεται τέλειο και θα το λατρέψουν όλοι στην οικογένεια! Μπορεί επίσης να γίνει η βάση για μια εξαιρετική σούπα μοσχαρίσιου κρέατος, χρησιμοποιώντας τυχόν περισσεύματα από προηγούμενα φαγητά.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε κομματάκια 2,5 εκατοστών
2 μεγάλα γλυκά κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους
2 φλιτζάνια μεγάλα κομμάτια σέλινο
4 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλες ροδέλες
1 κιλό μανιτάρια κριμίνι, κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
2 φλιτζάνια ξηρό κόκκινο κρασί
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
700 γραμμάρια γλυκοπατάτες, κομμένες σε κομμάτια 2,5 εκατοστών
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό ξερό
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαντζουράνα
½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο φασκόμηλο
1 λίτρο ζωμός βοδινού
2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε το μοσχαρίσιο κρέας σε παρτίδες στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει εντελώς, περίπου για 5 λεπτά ανά παρτίδα. Βγάλτε το τσιγαρισμένο κρέας σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, κρατώντας το τηγάνι στη φωτιά και κρατώντας τα υγρά που έτρεξαν από το κρέας.

Βήμα 2
Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα με τα υγρά του κρέατος μέχρι να μαλακώσουν, για 2 έως 3 λεπτά. Ρίξτε τα μανιτάρια και το σκόρδο στο μείγμα του κρεμμυδιού.

Βήμα 3
Ρίξτε κόκκινο κρασί στο τηγάνι. Αφήστε να πάρει μια βράση ενώ ξύνετε τα ροδισμένα κομμάτια του φαγητού από τον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίστε το μαγείρεμα του μείγματος μέχρι να εξατμιστεί το κρασί, για 7 με 10 λεπτά. Βάλτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες στο μείγμα.

Βήμα 4
Ξαναβάλτε το κρέας στο τηγάνι και προσθέστε τις πατάτες, τον βασιλικό, το θυμάρι, τη μαντζουράνα και το φασκόμηλο. Περιχύνουμε το μείγμα με τον ζωμό βοδινού και τη σάλτσα ντομάτας. Αφήνουμε το υγρό να σιγοβράσει.

Βήμα 5
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το μοσχαρίσιο κρέας να είναι πολύ τρυφερό και η σάλτσα να είναι πηχτή, για 4 με 6 ώρες.

Σημείωση του Μάγειρα:
Για να δημιουργήσετε μια σούπα από αυτό το πιάτο, κόψτε τα λαχανικά και τα κομμάτια του μοσχαρίσιου κρέατος σε πολύ μικρότερα κομμάτια και προσθέστε ζωμό λαχανικών ή νερό μέχρι να μοιάζει με σούπα. Σιγοβράζουμε για λίγο, αλλά όχι πολύ δυνατά γιατί θα γίνει η σούπα εξαιρετικά θολή.

Καλή όρεξη!