Το κέικ με λεμόνι, crème fraîche και κάστανο είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο για όσους αναζητούν μια νόστιμη επιλογή χωρίς γλουτένη. Η συνταγή απαιτεί crème fraîche αντί για βούτυρο, δημιουργώντας ένα ελαφρύ και αέρινο κέικ με ευωδιαστό άρωμα λεμονιού και πλούσια γεύση κάστανου. Ακολουθώντας τα ακριβή βήματα αυτής της γαλλικής συνταγής και με τα σωστά υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν απολαυστικό και ελαφρύ κέικ που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους γευστικούς ουρανίσκους. Επιπλέον, αναπτύσσει μια μοναδική και εξαιρετική υφή που θα απολαύσετε με κάθε μπουκιά.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
βούτυρο, για επάλειψη
4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
125g ζάχαρη
200g κούπα crème fraîche
1 μεγάλο λεμόνι, χωρίς την φλούδα
125g αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα.
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C. Λαδώστε και τοποθετήστε λαδόκολλα στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας για κέικ 20 εκατοστών.
ΒΗΜΑ 2
Βάλτε τα κρόκους σε ένα μπολ με τη ζάχαρη και, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνουν αφράτα και κρεμώδη. Ανακατέψτε τη crème fraiche και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε το αλεύρι και μπέικιν πάουντερ (χωρίς γλουτένη, κατά προτίμηση).
ΒΗΜΑ 3
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τα 4 ασπράδια αυγών μέχρι να γίνουν σκληρά, και στη συνέχεια προσθέστε τα στο μείγμα του κέικ χρησιμοποιώντας τις λεπίδες του μίξερ.
ΒΗΜΑ 4
Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 35-40 λεπτά μέχρι το κέικ να φαίνεται στεγνό στην αφή. Αφήστε να κρυώσει στη φόρμα για 5 λεπτά, και στη συνέχεια αναποδογυρίστε το και αφήστε το να κρυώσει πλήρως σε μια σχάρα. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Καλή όρεξη!