Αγγλική Κουζίνα

Τραγανή πίτα cumberland

Τραγανή πίτα cumberland

Στην αγγλική κουζίνα ο όρος πίτα δεν περιορίζεται μόνο σε είδη ζαχαροπλαστικής. Τα μαγειρεμένα κρέατα καλυμμένα με μια παχιά επικάλυψη από κρεμώδη πουρέ πατάτας είναι επίσης μια πίτα αν είστε από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Συνήθως η πίτα cumberland αποτελείται από κρέας, πουρέ, πασπαλισμένη από πάνω λίγο τυρί. Με αυτή τη συνταγή θα μαγειρέψετε μια τραγανή πίτα cumberland με πατάτα. Μαγειρεύεται αργά και διασκεδαστικά και γίνεται πεντανόστιμη!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε φέτες 1 εκατοστού
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μεγάλα καρότα, κομμένα στη μέση κατά μήκος και μετά κομμένα σε χοντρές φέτες
5 φύλλα δάφνης
3 κλωναράκια θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι, πελτέ ντομάτας και σάλτσα worcestershire
2 κύβοι ζωμού βοδινού, θρυμματισμένοι
850 γραμμάρια μοσχαρίσιο κρέας, ή άλλο κοκκινιστό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
850 γραμμάρια πατάτες
25 γραμμάρια τυρί τσένταρ και παρμεζάνα, ψιλοτριμμένα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C. Βάζουμε το σέλινο, το κρεμμύδι, τα καρότα, τη δάφνη και 1 κλωνάρι θυμάρι σε μια κατσαρόλα με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και το βούτυρο και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 10 λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι, τον ντοματοπελτέ, τη σάλτσα worcestershire και τους κύβους ζωμού.

Βήμα 2
Σταδιακά ρίχνουμε 600 ml ζεστό νερό, προσθέτουμε το μοσχαρίσιο κρέας και αφήνουμε να σιγοβράσει απαλά. Σκεπάζετε και ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες και 30 λεπτά, στη συνέχεια ξεσκεπάζετε και μαγειρεύετε για 30 λεπτά – 1 ώρα ακόμη, μέχρι το κρέας να είναι πραγματικά τρυφερό και να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 3
Εν τω μεταξύ, μαγειρέψτε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, μέχρι να μην είναι έτοιμες, αλλά περίπου μέχρι τα ¾ του χρόνου που χρειάζεται να βράσουν.

Βήμα 4
Μεταφέρετε το κρέας σε ένα ταψί. Κόψτε το σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκατοστού και ρίξτε απαλά από πάνω το καρύκευμα, το υπόλοιπο λάδι και τα φύλλα θυμαριού. Στρώστε το μοσχαρίσιο κρέας, απλώνοντας το τυρί καθώς στρώνετε. Μπορείτε να το καλύψετε και να το κρυώσετε για 1 ημέρα ή να το καταψύξετε για έως και 3 μήνες.

Βήμα 5
Ανεβάστε το φούρνο στους 200 C και ψήστε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό και η σάλτσα να αφρίσει. Σερβίρουμε με αρακά.

Καλή όρεξη!