Αν είστε φίλος της vegan διατροφής και λαχταρήσατε ένα ξεχωριστό επιδόρπιο, τότε ψήστε το πλούσιο vegan κέικ μας με σοκολάτα και πορτοκάλι, συνοδευόμενο από ένα σοκολατένιο γλάσο. Το κέικ φτιάχνεται πολύ εύκολα με αλεύρι, κακάο σε σκόνη, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, χυμό πορτοκάλι, φυτικό βούτυρο και εκχύλισμα βανίλας. Συνδυάστε όλα τα στερεά υλικά, προσθέστε τα υγρά υλικά και ανακατέψτε καλά. Ψήστε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέστε το σοκολατένιο γλάσο στην κορυφή. Ενα υπέροχο κέικ, ιδανικό για μια ξεχωριστή περίσταση ή ένα γλυκό σαββατοκύριακο.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
250 g vegan βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 ml γάλα χωρίς γαλακτοκομικά (βρώμη ή σόγια)
χυμό από 2 πορτοκάλια, συν λίγο ξύσμα για σερβίρισμα (προαιρετικά)
2 κσ μηλόξυδο
200 γρ ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
300 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γρ κακάο σε σκόνη
50 g vegan μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη, συν μερικά τρίμματα για σερβίρισμα (προαιρετικά)
200 γρ ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180C. Χρησιμοποιήστε λίγο από το vegan βούτυρο για να βουτυρώσετε τη βάση και τις πλευρές μιας βαθιάς φόρμας για κέικ 23 εκ. και μετά στρώστε με λαδόκολλα.
ΒΗΜΑ 2
Βάλτε το φυτικό γάλα σε μια κανάτα και ρίξτε μέσα και ανακατέψτε το ξύσμα και το χυμό ενός πορτοκαλιού και το μηλόξυδο. Αφήνουμε να πήξει ελαφρά για 5 λεπτά.
ΒΗΜΑ 3
Χτυπήστε 150 γραμμάρια από το vegan βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό σύρμα για 1 λεπτό μέχρι να γίνει κρέμα και μετά προσθέστε το μείγμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας και μια μικρή πρέζα αλάτι. Κοσκινίζουμε και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Χτυπάμε ξανά μέχρι να ενωθούν και βάζουμε το μείγμα στην ετοιμασμένη φόρμα. Ψήνετε για 35 λεπτά – 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να σφίξει κάπως, και μια οδοντογλυφίδα τοποθετημένη στη μέση του κέικ να βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά στη φόρμα και μετά το ανοίγουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
ΒΗΜΑ 4
Για να φτιάξετε το γλάσο, λιώστε τη σοκολάτα σε σύντομες ριπές στο φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας καλά ανάμεσα σε κάθε ριπή ή σε ένα αντιθερμικό μπολ που βρίσκεται πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (φροντίζοντας το μπολ να μην αγγίζει το νερό), μέχρι να γίνει λεία. Αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά. Χτυπήστε το υπόλοιπο vegan βούτυρο (λίγο κάτω από 100 γραμμάρια) με τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα από τον υπόλοιπο χυμό πορτοκάλι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει κρέμα και μετά ανακατέψτε τα με τη κρύα σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
ΒΗΜΑ 5
Βάλτε το κρύο κέικ σοκολάτας σε βάση για κέικ ή πιατέλα και χύστε σιγά σιγά το γλάσο από πάνω, απλώνοντάς το και στα πλάγια. Διατηρείται για έως και τρεις ημέρες σε αεροστεγές ταψί για κέικ. Διακοσμήστε με περισσότερο ξύσμα πορτοκαλιού και τρίμματα σοκολάτας, αν θέλετε.
Καλή όρεξη!